Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coţofenele îşi pot recunoaşte imaginea în oglindă

Coţofenele sunt primele animale care nu fac parte din clasa mamiferelor care îşi pot recunoaşte propria imagine în oglindă, este concluzia unui studiu publicat recent în revista PLoS Biology, citat de Telegraph, în ediţia electronică.

Până relativ recent, se credea că numai oamenii sunt conştienţi de propria persoană, cercetătorii stabilind ulterior că şi cimpanzeii şi urangutanii îşi pot recunoaşte propria reflecţie, la fel ca şi delfinii sau elefanţii. Recunoaşterea propriei reflecţii se poate datora faptului că toate aceste animale trăiesc în comunităţi complexe social, experţii fiind de părere că fenomenul ar putea fi determinat de conştiinţa propriului ego.

În urma recentei constatări, coţofenele se alătură grupului de animale care se recunosc atunci când privesc într-o oglindă. Acest lucru evidenţiază faptul că anumite specii de păsări trăiesc într-o lume complexă din punct de vedere social, în special cele din familia corvidelor, din care fac parte coţofenele. Şi papagalii reacţionează la vederea propriei reflecţii în oglindă, însă comportamentul lor sugerează că nu se recunosc în reflecţia respectivă.

Spre deosebire de papagali, coţofenele sunt conştiente că se uită la propria imagine, potrivit studiului realizat de echipa doctorului Helmut Prior de la Universitatea Goethe din Frankfurt. Cercetătorii au realizat teste pe cinci păsări numite Gerti, Goldie, Harvey, Lilly şi Schatzi.

Cel mai relevant experiment a implicat amplasarea de semne roşii şi galbene pe corpul păsărilor, vizibile numai în momentul în care acestea se priveau în oglindă. Atunci când s-au aflat faţă în faţă cu propria imagine, coţofenele şi-au îndreptat atenţia către semnele respective, încercând să ajungă la ele şi să le înlăture cu ajutorul ciocului şi a ghearelor. Ele au reuşit să înlăture semnele colorate de câteva ori.

 

Coţofenele reacţionează în mod similar cu maimuţele, delfinii şi elefanţii

Cercetătorii au încercat să repete performanţa şi cu semne de culoare neagră, însă rezultatele nu au fost aceleaşi. Deşi în absenţa oglinzii, coţofenele au părut să nu fie conştiente de semnele colorate de pe corpul lor, în momentul în care acestea erau vizibile, ele au dat dovadă de o mai mare îngrijorare decât cimpanzeii în ceea ce priveşte obiectele ataşate corpului lor. Potrivit cercetătorilor, există posibilitatea ca această diferenţă în comportament să fie determinată de faptul că păsările acordă mai multă importanţă penajului lor decât acordă cimpanzeii blănii.

Cercetătorii au precizat că, atunci când se priveau în oglindă, coţofenele petreceau aproape o pătrime din timp curăţându-şi penele.

"Nu pretindem că studiul nostru indică un nivel de conştienţă sau conştientizare a sinelui de tip uman. Cu toate acestea, potrivit cercetării, coţofenele reacţionează la reflexia în oglindă şi la testele cu semne în mod similar cu maimuţele, delfinii şi elefanţii", au precizat oamenii de ştiinţă, care consideră că această capacitate este necesară auto-recunoaşterii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coţofenele îşi pot recunoaşte imaginea în oglindă.
 Vizualizări articol: 1093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coţofenele îşi pot recunoaşte imaginea în oglindă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei