Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii japonezi au creat piele fină şi sensibilă pentru roboţii de companie

Cercetătorii niponi au realizat un material care oferă senzaţia unei pieli sensibile şi fine, cu capacitatea de a reacţiona la schimbările de temperatură şi care va servi la "umanizarea" roboţilor de companie, proiectaţi să îndeplinească diverse funcţii casnice, informează AFP.

O echipă de cercetare de la Universitatea din Tokyo, care vrea să transforme obiectele electronice în unele cu care traiul în comun să fie mai agreabil, a confecţionat noul material, care se caracterizează prin elasticitate şi este un bun conductor al curentului electric, potrivit lui Takao Soneya, coordonatorul echipei.

Noul material este flexibil, are capacitatea de a se întinde foarte mult şi este un mult mai bun conductor decât cauciucul. Proprietăţile acestui material fac ca el să poată fi folosit într-o gamă largă de aplicaţii, inclusiv pentru realizarea pielii roboţilor destinaţi să deservească oamenii în cadrul gospodăriilor.

"Fiinţele cibernetice, noii companioni ai oamenilor, includ o serie de componente electronice cu ajutorul cărora sunt capabile să măsoare temperatura, presiunea şi alţi factori de mediu care să contribuie la o conlocuire armonioasă cu oamenii", a spus Tsuyoshi Sekitani, unul dintre membrii echipei universitare, care consideră că androizii insensibili ar fi colocatari groaznici.

Siliconul şi alţi polimeri deja folosiţi pentru a simula epiderma umană sunt extrem de maleabili, însă nu sunt adaptaţi pentru a funcţiona rapid în conexiune cu componentele electronice. Pe de altă parte, metalele care reprezintă conductori perfecţi pentru electricitate nu sunt luate în calcul pentru roboţii casnici, deoarece nimeni nu ar vrea să atingă o astfel de "piele".

 

Noul material, cu potenţial mare

Materialul conceput de specialiştii niponi are la bază nanotuburi din carbon - o formă a carbonului descoperită în urmă cu aproximativ 20 de ani-, în combinaţie cu un lichid ionic, ceea ce permite amestecul substanţei cu gumă. Nanotuburile de carbon au o mobilitate electronică foarte mare, spre deosebire de elementele organice deja folosite ca tranzistori elementari răspândiţi în diverse tipuri de substraturi.

Pe lângă "pielea" pentru roboţi, noul material realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, a cărui fabricare nu este foarte scumpă, ar putea fi utilizat şi pentru acoperirea volanului autoturismelor, pentru a se putea analiza diverşi parametri şi a se stabili dacă şoferul este într-adevăr în starea psihică potrivită pentru a conduce. În plus, materialul conductor ar putea fi folosit şi pentru crearea unor feţe de pernă care să contribuie la analizarea fazelor somnului şi să identifice motivele unor patologii diverse, acţionând pentru prevenirea lor. Pe de altă parte, materialul elastic poate servi şi la fabricarea de îmbrăcăminte sportivă şi ţinute profesionale necesitând măsurarea parametrilor psihologici.

Fabricarea de ecrane flexibile din acest tip de material nu mai reprezintă o utopie, potrivit lui Sekitani, care consideră că "obiectele electronice trebuie să fie plăcute la atingere."

Cu toate acestea, pentru ca materialul realizat de cercetătorii niponi să poată fi folosit la scară mare, echipa care a realizat polimerul mai are de lucru ani de zile, în condiţiile în care, în acest moment, nanotuburile de carbon fac obiectul unor studii privind toxicitatea faţă de mediu şi fiinţa umană.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii japonezi au creat piele fină şi sensibilă pentru roboţii de companie.
 Vizualizări articol: 742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii japonezi au creat piele fină şi sensibilă pentru roboţii de companie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei