Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iul 2008 - Anul XIII, nr. 165 (3846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poziţia mâinilor influenţează percepţia vizuală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înţelegerea lumii şi a lucrurilor care ne înconjoară stă chiar în mâinile noastre.

Se pare că oamenii au capacitatea de a analiza şi de a înţelege mai bine obiectele atunci când mâinile lor se află mai aproape de lucrul de care sunt interesaţi.

Psihologii de la Universitatea Washington au observat că poziţia mâinii în comparaţie cu locul obiectului de interes generează o diferenţă inconştientă, reflexivă, în acţiunea de procesare a informaţiilor.

Potrivit psihologilor americani, oamenii simt nevoia să analizeze obiectele aflate în apropierea lor, pentru a-şi da seama cum să le folosească ori cum să se protejeze de acestea.

De exemplu, posibilitatea de a ţine volanul maşinii cu ambele mâini ar putea spori percepţia conducătorului auto asupra volanului şi a instrumentelor din apropierea acestuia, a explicat coordonatorul studiului, Richard A. Abrams. „Dacă autovehiculul este perceput ca fiind un fel de extensie a volanului, atunci şoferul, având ambele mâini pe volan, ar putea vizualiza şi procesa mai bine poziţia maşinii şi a obiectelor din jurul acesteia. Prin urmare, şofatul cu amândouă mâinile pe volan ar putea aduce beneficii nebănuite”, a mai spus Abrams.
Cu ocazia experimentului, oamenii de ştiinţă le-au cerut subiecţilor să caute literele „S“ şi „H“ într-un amalgam de litere afişate pe un monitor. Când aceştia găseau literele, trebuia să răspundă apăsând unul din cele două butoane puse la dispoziţie.

Într-una dintre fazele experimentului, butoanele erau aşezate pe partea laterală a monitorului, iar în alta, chiar în poala subiecţilor.

S-a constatat că ritmul de căutare al subiecţilor era mai mic atunci când erau nevoiţi să ţină mâinile pe monitor, comparativ cu situaţia când butoanele erau foarte aproape de ei, ceea ce înseamnă că se lăsau mai greu distraşi de o literă sau de alta.

Studiul, publicat în revista de psihologie Cognition, a arătat că în creierul nostru există un mecanism care nu ne permite ca atenţia să ne fie distrasă atunci când obiectul pe care îl analizăm se află aproape de mâinile noastre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poziţia mâinilor influenţează percepţia vizuală.
 Vizualizări articol: 948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poziţia mâinilor influenţează percepţia vizuală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei