Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 iun 2008 - Anul XIII, nr. 146 (3827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inima lui Chopin ar putea indica adevărata cauză a morţii marelui compozitor

Inima marelui compozitor Frédéric Chopin, păstrată în coniac de mai bine de 160 de ani şi pusă la adăpost într-unul din stâlpii unei biserici din Varşovia, ar putea dezvălui adevărata cauză a morţii sale premature, transmite AFP.

Până în prezent, se credea că Chopin, născut în 1810 în apropiere de Varşovia, a murit din cauza tuberculozei, la Paris, în 1849.

Însă cunoscuţi oameni de ştiinţă polonezi cred, în prezent, că el a murit din cauza unei mucoviscidoze (fibroză chistică), o maladie genetică ce afectează grav plămânii. De altfel, ei ar vrea să probeze acest lucru cu ajutorul unei analize a ADN-ului din inima compozitorului.

Profesorul Wojciech Cichy, unul dintre specialiştii polonezi în mucoviscidoză, a considerat că toate bolile de care a suferit Frédéric Chopin pe parcursul vieţii arată că era purtătorul acestei maladii, care provoacă o acumulare de mucus în plămâni.

"Încă de mic copil era firav, predispus la infecţii ale plămânilor, la tuse", a declarat Cichy. Un alt simptom al bolii este faptul că, deşi adult, Chopin era în continuare foarte slab. Şi a murit înainte de a atinge vârsta de 40 de ani, ca majoritatea suferinzilor de această boală.

Totodată, profesorul a subliniat faptul că Chopin nu a avut copii (cunoscuţi), în ciuda relaţiei pasionale cu scriitoarea George Sand, ceea ce ar putea duce cu gândul la o posibilă sterilitate, un alt semn al mucoviscidozei.

"Dacă vom putea demonstra că Chopin a suferit de mucoviscidoză, acest lucru ar fi de mare ajutor pentru bolnavi, în special pentru copii, care vor şti că pot îndeplini ceva mare, ca şi el", a mai explicat Cichy.

Medicii polonezi au depus o cerere oficială adresată ministrului polonez al Culturii, pentru a verifica dacă se poate găsi, printr-un test ADN, mutaţia genei CFTR, responsabilă de mucoviscidoză.

Iwona Radziszewska, purtător de cuvânt al Ministerului Culturii, s-a arătat prudentă faţă de această posibilitate, declarând că o decizie în acest sens va fi luată după analizarea mai multor studii aflate în derulare.

În Polonia, Chopin este mai mult decât un compozitor celebru, el fiind un erou naţional, simbol al luptei pentru libertatea ţării.

Inima lui Chopin este păstrată într-o urnă de cristal "zidită" într-unul din stâlpii Bisericii Sfintei Cruci, edificiu baroc din capitala Poloniei. La moartea sa, conform dorinţei compozitorului, inima sa a fost scoasă din trup şi adusă la Varşovia de sora sa Ludwika, în timp ce corpul a fost înhumat la cimitirul Père Lachaise din Paris.

Emigrat în Franţa, ţara natală a tatălui său, după insurecţia de la Varşovia (1830-1831) împotriva ocupanţilor ruşi, Frédéric Chopin nu s-a mai întors niciodată în Polonia.

Inima compozitorului a supravieţuit distrugerii masive a Varşoviei de către nazişti, graţie intervenţiei generalului SS de origine poloneză Erich von dem Bach.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inima lui Chopin ar putea indica adevărata cauză a morţii marelui compozitor.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inima lui Chopin ar putea indica adevărata cauză a morţii marelui compozitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei