Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iun 2008 - Anul XIII, nr. 141 (3822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul bloggerilor arestaţi pe plan internaţional este în creştere

Tot mai mulţi bloggeri se confruntă cu riscul de a fi arestaţi pentru expunerea abuzurilor la adresa drepturilor omului sau criticarea guvernelor, potrivit raportului anual dat publicităţii de Universitatea din Washington, informează BBC News Online.

Potrivit raportului, 64 de persoane au fost arestate pentru că şi-au publicat opiniile pe bloguri începând din 2003. În 2007, de trei ori mai multe persoane au fost arestate pentru că au publicat materiale în care şi-au prezentat opiniile vizavi de chestiuni politice, comparativ cu 2006, menţionează acelaşi document.

Mai mult de jumătate dintre arestările operate începând din 2003 au fost făcute în China, Egipt sau Iran.

Multe persoane s-au confruntat cu riscul arestării sau închisorii pentru că au publicat pe bloguri materiale pe diverse teme, potrivit raportului "World Information Access".

Bloggerii arestaţi au expus corupţia guvernamentală, abuzurile la adresa drepturilor omului sau informaţii referitoare la înăbuşirea acţiunilor de protest. În plus, ei au criticat politici publice şi au adus în discuţie subiecte incomode referitoare la personalităţi politice.

Raportul menţionează că majorarea numărului de arestări reprezintă o urmare a importanţei politice "tot mai mari" a blogurilor şi remarcă faptul că arestările tind să crească în perioadele de "nesiguranţă politică", cum ar fi alegerile generale sau protestele de masă.

Închisoarea a urmat arestării în cazul a numeroşi bloggeri, arată raportul, care menţionează şi că perioada medie de închisoare pentru bloggeri este de 15 luni. Cea mai lungă sentinţă cu închisoarea pentru un blogger inclusă în raportul WIA este de opt ani.

Potrivit raportului, numărul real de bloggeri arestaţi ar putea fi mai mare decât cel inclus în studiu, în condiţiile în care, în unele cazuri, a fost greu de verificat dacă o arestare s-a produs şi care au fost motivele invocate.

Pe lângă arestări, circa 30 de ţări au impus restricţii tehnologice în ceea ce priveşte activităţile pe care utilizatorii le pot derula online. În China, astfel de restricţii au împiedicat populaţia să apeleze la bloguri ca la un mijloc de protest.

Raportul a indicat că nu doar guvernele din Orientul Mijlociu şi Asia de Est au luat măsuri împotriva persoanelor care îşi publică opiniile online. Astfel, în ultimii patru ani, s-au înregistrat arestări şi în rândul bloggerilor din Marea Britanie, Franţa, Canada şi Statele Unite.

Raportul estimează că numărul de bloggeri arestaţi în 2008 va fi mai mare de 36, acesta fiind numărul bloggerilor reţinuţi în 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul bloggerilor arestaţi pe plan internaţional este în creştere.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul bloggerilor arestaţi pe plan internaţional este în creştere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei