Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mai 2008 - Anul XIII, nr. 116 (3797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Uraganele nu sunt provocate de încălzirea globală

Încălzirea globală nu poate fi învinovăţită de creşterea numărului uraganelor înregistrată în ultimii ani, potrivit unui specialist de top, care anterior a emis avertismente în legătură cu impactul meteorologic asupra schimbării climei, informează telegraph.co.uk.

Încălzirea temperaturilor ar putea chiar provoca reducerea numărului de uragane din Atlantic, spune Tom Knutson, de la National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) de la Princeton, New Jersey.

Schimbarea de opinie a lui Knutson a reaprins dezbaterile din Statele Unite cu privire la asocierea între uragane şi încălzirea globală.

Din 2005, când uraganul Katrina a distrus oraşul New Orleans, mai mulţi specialişti în mediu şi cercetători au văzut în uragane un simbol al consecinţelor devastatoare ale modificării climei.

Alţi cercetători spun că modificările climatice şi creşterea temperaturilor mărilor nu au influenţă asupra creşterii numărului de uragane din Atlantic, remarcat de la începutul anilor '80.

Studiul lui Knutson, bazat pe modele realizate pe computer, sugerează că uraganele vor deveni din ce în ce mai rare, însă mai distrugătoare, până la sfârşitul secolului. De asemenea, uraganele vor fi acompaniate de ploi mai abundente.

Knutson şi colegii său au realizat modele pe computer ale fiecărui uragan produs în perioada august - octombrie, anual, din 1980 până în 2006.

Simulările au fost repetate pentru a vedea ce se întâmplă în cazul în care condiţiile atmosferice şi oceanice sunt modificate de niveluri neaşteptate ale încălzirii globale.

Potrivit modelelor matematice, încălzirea globală contribuie la scăderea cu 27% a furtunilor tropicale şi cu 18% a uraganelor.

Cercetătorii au concluzionat că recenta creştere a numărului uraganelor este provocată nu de creşterea temperaturilor din Atlantic, ci de diferenţele de temperaturi dintre oceane.

Creşterea uniformă a temperaturilor tuturor oceanelor nu contribuie la generarea unuii număr crescut de uragane, spun specialiştii.

Metodele lui Knutson au fost criticare de unii experţi în uragane, mulţi reproşându-i că modelele pe computer nu sunt corecte, concluziile fiind "eronate".

Studiul a fost publicat în Nature Geoscience.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uraganele nu sunt provocate de încălzirea globală.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uraganele nu sunt provocate de încălzirea globală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei