Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mai 2008 - Anul XIII, nr. 107 (3788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ornitorincul este pasăre, reptilă şi mamifer, potrivit genomului său

Ornitorincul, animal bizar cu blană, cioc de raţă, labe palmate şi coadă plată, care trăieşte în Australia şi Tasmania, este atât pasăre cât şi reptilă şi mamifer, potrivit genomului acestuia, indică un studiu publicat joi în revista Nature, informează AFP.

Printre alte particularităţi ale acestui animal lung de 40 de centimetri se numără şi faptul că face parte din ordinul monotremelor: el depune ouă şi îşi alăptează puii. Blana animalului este adaptată vieţii acvatice, iar masculii speciei secretă un venin comparabil cu cel al şerpilor.

"Genomul ornitorincului (Ornithorhyncus anatinus), ca animal, prezintă un amalgam de caracteristici aparţinând unei reptile ancestrale şi derivatelor mamiferelor", au spus cercetătorii de la Centrul genomului din cadrul Universităţii din Washington. Mai mulţi din cei 52 de cromozomi ai săi, asociaţi caracteristicilor sexuale, corespund celor ai păsărilor, cunoscuţi sub denumirea de "Z".

"Amestecul fascinant de trăsături din genomul ornitorincului furnizează multe indicii despre funcţionarea şi evoluţia tuturor genomilor de mamifere", a subliniat principalul autor al studiului, profesorul Richard Wilson.

Într-adevăr, comparând genomul ornitorincului cu cel al mamiferelor, cercetătorii pot "să studieze genele care au fost conservate de-a lungul evoluţiei", a explicat acesta.

Animalul este "unic" pentru că păstrează caracteristicile reptilelor şi mamiferelor, o trăsătură pe care a doua clasă menţionată a pierdut-o în cursul evoluţiei, a indicat profesorul Wes Warren, coautor al studiului.

Secvenţierea genomului ornitorincului a fost realizată pe o femelă numită Glennie, din Australia, în Noua Galie de Sud. La proiect au participat echipe din opt ţări, printre acestea numărându-se SUA, Australia, Franţa, Marea britanie şi Spania.

În cursul analizei, cercetătorii au comparat genomul cu cele al omului, al câinelui, al şoarecelui, al oposumului şi al găinii: ornitorincul împarte 82% din genele acestora, au stabilit cercetătorii. Animalul are aproximativ 18.500 de gene, adică două treimi din cele ale omului.

Printre caracteristicile originale se numără faptul că animalul înoată cu ochii, nările şi urechile închise, bazându-se pe receptori extrasenzoriali pentru a detecta slabele câmpuri electrice emise de prăzile sale în apă. Ornitorincul nu are mameloane, puii sugând laptele care trece prin piele, ca la marsupiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ornitorincul este pasăre, reptilă şi mamifer, potrivit genomului său.
 Vizualizări articol: 1041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ornitorincul este pasăre, reptilă şi mamifer, potrivit genomului său0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei