Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mai 2008 - Anul XIII, nr. 107 (3788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O româncă, în echipa care a descoperit un fragment din masa lipsă a Universului

O echipă de cercetători din Germania şi Olanda, din care face parte şi o româncă, Aurora Simionescu, a observat pentru prima dată un fragment de masă "obişnuită" lipsă din cosmos, a cărei existenţă a fost recunoscută doar teoretic, fără a fi demonstrată, potrivit unui studiu preluat de AFP.

Informaţia a fost făcută publică de Institutul Max-Planck de fizică extraterestră din Garching, în apropiere de Munchen, Germania.

Universul este compus în proporţie de 95% din substanţe a căror compoziţie este încă necunoscută: materie întunecată (21%) şi energie întunecată (75%). Restul, cam 4 - 5% este format din materie obişnuită (protoni, neutroni).

Însă toate galaxiile descoperite până în prezent nu conţineau decât pe jumătate materie obişnuită, numită şi barionică.

Datorită telescopului XMM-Newton cu raze X al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), astrofizicienii de la Max-Planck şi de la alte două institute olandeze au detectat un fragment din ceea ce ar trebui să fie cealaltă jumătate a acestei materii obişnuite. Ea este situată în părţi ale Universului relativ vide, între două sau mai multe grupuri de galaxii.

Este vorba în acest caz de un "pod" de gaz cald şi foarte puţin dens care leagă două grupuri de galaxii, Abell 222 şi Abell 223, aflate la o distanţă de aproximativ 2,3 miliarde de ani lumină de Pământ (un an lumină = 9.460 de miliarde de kilometri).

Spre deosebire de altele, această constelaţie se afla în mira din dreapta a telescopului, podul gazos putând fi observat din faţă.

Gazul cu temperatura cuprinsă între 10.000 şi un milion de grade, "este probabil partea cea mai densă şi mai caldă a gazului răspândit în cosmos, care ar putea constitui aproximativ jumătate" din materia obişnuită, a declarat pentru ESA Norbert Werner, coordonator al studiului, publicat în revista americană Astronomy and Astrophysics Letters.

"Până în prezent, nu puteam observa decât grupurile de galaxii sau nodurile dense ale pânzei Universului. Acum începem să vedem firele imensei pânze de păianjen cosmice", a explicat astrofizicianul Aurora Simionescu de la Institutul Max-Planck.

"Pentru a înţelege distribuţia materiei în Univers, trebuie să observăm şi alte sisteme ca acesta", a concluzionat Werner de la Institutul olandez de cercetări spaţiale (SRON).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O româncă, în echipa care a descoperit un fragment din masa lipsă a Universului.
 Vizualizări articol: 670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O româncă, în echipa care a descoperit un fragment din masa lipsă a Universului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei