Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mar 2008 - Anul XIII, nr. 59 (3740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pofta de gogoşi, programată în creier

Creierul uman este programat să nu reziste unei tentaţii dulci atunci când există senzaţia de foame, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Cerebral Cortex şi preluat de dailymail.co.uk.

Imaginea lui Homer Simpson care nu se poate abţine să consume gogoşi este una reală, spun cercetătorii de la Northwestern University, Chicago, autorii acestui studiu. Creierul uman este programat să se activeze atunci când persoanei i se oferă tentaţii dulci, spun specialiştii.

La studiu au participat mai mulţi voluntari flămânzi, cărora li s-au prezentat imagini cu o gogoaşă cu cremă şi o şurubelniţă. La vederea gogoşii, creierul participanţilor la studiu s-a activat extrem de mult, ajungând la surmenare.

După ce participanţii s-au îndopat cu până la opt gogoşi fiecare, fotografia cu desertul nu a mai provocat aproape nicio reacţie în creier, potrivit imaginilor obţinute prin rezonanţă magnetică nucleară.

După ce voluntarii s-au abţinut de la mâncare timp de opt ore, două zone distincte din creier s-au activat la vederea imaginii gogoşii. Una dintre ele este creierul limbic, o zonă ancestrală care se găseşte la toate animalele, de la broaşte la oameni.

"Această zonă din creier este capabilă să detecteze lucrul semnificativ din punct de vedere motivaţional", a explicat profesorul Marsel Mesulam, coordonator al studiului. "Această zonă indică nu numai că există senzaţia de foame, ci şi că există mâncare disponibilă", a adăugat acesta.

După creierul limbic, se activează reţeaua atenţiei spaţiale din acest organ, care se concentrează pe gogoaşă, hotărând că aceasta este mai importantă decât şurubelniţa.

"Există în creier un sistem complex care ajută la direcţionarea atenţiei asupra unor lucruri din mediul înconjurător relevante pentru nevoile personale, de exemplu, alimentele, în situaţia în care persoanei respective îi este foame", se indică în studiu.

Sistemul se aplică unei game întregi de stimuli materiali: "Dacă eşti într-o pădure şi auzi un foşnet, contextul te obligă să fii foarte atent, pentru că acesta ar putea fi semn de pericol", a explicat Mesulam. "Dacă eşti la birou, acelaşi sunet este mult mai puţin relevant. O funcţie majoră în creier este aceea de a potrivi răspunsul într-un context", a adăugat profesorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pofta de gogoşi, programată în creier.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Pofta de gogoşi, programată în creier4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar.. trimis de
(11 mar 2008, 14:55:48
dar astia care "vand gogosi" toata ziua?? banui ca e tot programata. Lipsa creierului acestora duce la o productie sporita de gogosi care trebuie vandute fraierilor
2.   Foame trimis de
(11 mar 2008, 16:16:46
eu credeam ca e programa burtii goale , dar asa o fi cum ziceti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe cu pesmet 24 bucăţi - 60 minute 500ml lapte3 ouă1 lămâie6 linguri zahăr25g drojdie proaspătă3 linguri pesmet dulce300g prunefăinăun vârf de cuţit sareulei pentru prăjit Bateţi ouăle puţin şi turnaţi peste ele laptele... Citeşte