Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2008 - Anul XIII, nr. 51 (3732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scoţienii vor să obţină drepturi de marcă naţională pentru kilt

Scoţienii vor să obţină, pentru kiltul tradiţional, aceeaşi protecţie de marcă naţională de care se bucură, la nivel european, parmezanul italian sau şampania franţuzească, informează The Independent, în ediţia online.

Aşa cum parmezanul veritabil provine numai din anumite regiuni ale Italiei şi şampania numai din regiunea Champagne din Franţa, kiltul tradiţional scoţian (fusta scurtă şi plisată din stofă cadrilată, care face parte din costumul naţional) este în centrul unei campanii care are ca obiectiv să protejeze marca naţională.

Campania a fost lansată la iniţiativa lui Howie Nicholsby, un fabricant de kilturi din Edinburgh exasperat de valul de aşa-zise kilturi scoţiene importate, ieftine şi de proastă calitate. El l-a contactat pe europarlamentarul scoţian Alyn Smith pentru a vedea dacă kilturile scoţiene ar putea fi protejate de Comisia Europeană ca marcă naţională, specifică ţării lor de origine.

Dacă această campanie are succes, înseamnă că numai kilturile cusute manual, realizate în Scoţia şi a căror stofă este din lână vor putea purta denumirea de "kilturi scoţiene". Restul obiectelor similare de îmbrăcăminte care nu îndeplinesc aceste criterii vor purta doar denumirea de kilt.

 

Kilturi din China...

"Magazinele au început să vândă kilturi ieftine pe care le prezintă drept «scoţiene» şi care sunt în principal importate din India şi China. Acestea arată îngrozitor şi sunt un motiv de jenă pentru cultura şi pentru ţara noastră", a declarat Alyn Smith, europarlamentar scoţian şi membru al Partidului Naţionalist Scoţian.

Smith a trimis o scrisoare comisarului european pentru Protecţia Consumatorului, Meglena Kuneva, şi speră că va obţine protecţia de marcă naţională pentru kilturile scoţiene.

Kiltul a apărut pentru prima oară în secolul al XVI-lea, când era o fâşie lungă de material înfăşurată în jurul pieptului şi taliei. Versiunea modernă, din stofă cu modele diferite, reprezintă diverse clanuri şi a apărut până după1800. Recent, şi alte naţii de origine celtică, cum ar fi irlandezii şi locuitorii din Wales, au adoptat versiuni de kilt.

Numele vine de la cuvântul scandinav "kilt", care înseamnă a înfăşura haine în jurul corpului. Un kilt scoţian pentru adulţi necesită peste şapte metri de stofă din lână şi este lung până sub genunchi. De obicei, kiltul este purtat în combinaţie cu curea şi jachetă. Potrivit folclorului, un scoţian adevărat nu poartă nimic sub kilt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scoţienii vor să obţină drepturi de marcă naţională pentru kilt.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scoţienii vor să obţină drepturi de marcă naţională pentru kilt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Raţă cu castraveţi 6 porţii - 100 minute 1 raţă100g untură de raţă600g castraveţi muraţi1 ceapă mare2 linguri pastă de tomate1 ţelină mică1 leg. mărar± sare, piper Curăţaţi raţa de tuleie, pârliţi-o la flacără,  apoi spălaţi-o... Citeşte