Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2007 - Anul XII, nr. 305 (3673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Maimuţele, la fel de talentate pentru calculul mintal ca şi oamenii

Maimuţele se descurcă la fel de bine ca studenţii la efectuarea calculelor simple de tipul adunărilor, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani.

Studiile precedente au demonstrat deja că oamenii şi animalele împărtăşesc aceeaşi capacitate de a reprezenta şi compara mintal cifrele. Astfel, animalele, tinere sau adulte, pot face diferenţa între un grup de patru şi unul de opt obiecte. Dar, abia de curând s-a demonstrat că animalele pot face calcule mintale, au spus cercetătorii de la Universitatea Duke, autorii acestui studiu.

Elizabeth Brannon şi Jessica Cantlon, autoare ale acestui studiu, au monitorizat câteva maimuţe macaci care au fost aşezate în faţa unor monitoare cu ecran tactil pe care erau prezentate un număr diferit de puncte. La un moment dat aceste puncte au dispărut de pe ecran pentru a lăsa loc unui nou număr de puncte.

Noua imagine a dispărut pentru a face loc alteia, în care ecranul era împărţit în două, într-o parte suma exactă a punctelor apărute în primele două imagini şi în cealaltă parte un număr de puncte care nu avea legătură cu primele două imagini. Maimuţele erau recompensate dacă recunoşteau corect rezultatul adunării. 76% dintre maimuţe au trecut cu succes de acest test.

Un experiment similar a fost efectuat pe subiecţi umani, rata de succes fiind de 94%.

 

Evoluţie comună.

În medie, maimuţele şi oamenii au dat răspunsul după o secundă de reflecţie. Atât oamenii cât şi maimuţele se înşelau mai frecvent dacă cele două rezultate afişate în cele două jumătăţi ale celei de-a treia imagini erau apropiate. "Dacă suma exactă era 11, iar răspunsul greşit era 12, maimuţele şi oamenii aveau nevoie de mai mult timp pentru a răspunde şi se înşelau mai des", a indicat Cantlon.

Faptul că maimuţele şi oamenii pot face calcule simple de adunare poate fi un semn al evoluţiei comune a celor două specii.

Diferenţa dintre oameni şi animale ţine de învăţarea limbajului şi scrisului, proprii primului grup. "Performanţele matematice ale adulţilor umani ţin mai ales de capacitatea lor de a reprezenta concepte numerice prin semne. O maimuţă este incapabilă să facă diferenţa dintre 2000 şi 2001 obiecte. Totuşi, studiul nostru demonstrează că oamenii şi maimuţele pot manipula mental reprezentările numerelor pentru a genera sume aproximative ale obiectelor simple", este de părere Brannon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maimuţele, la fel de talentate pentru calculul mintal ca şi oamenii.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Maimuţele, la fel de talentate pentru calculul mintal ca şi oamenii2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu omletă 2 porţii - 40 minute 6 roşii4 ouă 100g caşcaval 3-4 linguri ulei ± sare, piper Roşiile se spală, apoi li se taie câte un căpăcel, se scoate miezul (nu se aruncă) şi se presară înăuntru cu sare şi piper. Se lasă la... Citeşte