A trecut vremea plantării bulbilor şi dumneavoastră aţi pierdut momentul? Nici o problemă! Încă mai puteţi avea bulboase frumoase, înflorite. Nu, nu în grădină pentru sezonul următor, ci în jardiniere şi ghivece. De la începutul toamnei şi până iarna târziu se găsesc în magazine bulbi de tot felul. De obicei sunt mari, sănătoşi, deja selectaţi ca şi culoare a florilor sau talie aşa că nu vă rămâne decât să vă gândiţi ce efect decorativ doriţi să obţineţi.
Bine de ştiut
Trebuie să ştiţi că astfel de bulbi înfloresc de două ori în vase, în ani succesivi (sau poate după numai câteva luni), după care trebuie plantaţi în grădină.
Cu cât temperatura mediului în care îi ţineţi este mai ridicată, cu atât florile apar mai repede, au codiţele alungite, iar florile sunt mai puţine.
Dar, chiar şi aşa ne putem bucura de bulboase înflorite chiar de Sărbători. În tot acest timp, de la plantare şi până după înflorire, trebuie să udăm cu grijă, iar solul folosit să aibă un drenaj foarte bun (eventual amestecat cu 25% nisip). Dacă veţi administra prea multă apă, bulbii vor putrezi şi nu vă veţi bucura de flori la momentul dorit.
Fantezie fără limite
Coşuleţe, ghivece mai mici sau mai mari, de forme care de care mai surprinzătoare... pe toate le puteţi folosi pentru bulboase. Puteţi folosi crengi ruginii de foioase sau conifere proaspete, beţişoare de bambus, crengi uscate de salcie spiralată şi... orice altceva aveţi la îndemână.
Companioni
În această perioadă puteţi folosi Calluna şi Viola ca şi companioni al bulboaselor. Va trebui să aveţi grijă la adâncimea de plantare. Cu cât bulbii sunt mai mari în diametru, cu atât se plantează mai adânc. De exemplu, lalelele şi zambilele se plantează cel mai adânc, iar narcisele şi muscarii mai la suprafaţă. Dacă pregătiţi aranjamente festive şi aveţi de unde achiziţiona, merită să adăugaţi şi Lachenalia – un fel de zambilă cu flori alungite.
Sfat:
Toate bulboasele agreează expunerile însorite, iar solul trebuie să aibă un drenaj bun. Umiditatea de durată provoacă boli bulbilor care vor trebui îndepărtaţi aşa încât problemele să nu se răspândească.