Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 nov 2007 - Anul XII, nr. 285 (3656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plante de apartament

Brunfelsia, un arbust mereu verde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Genul Brunfelsia cuprinde aproximativ 30 de specii de arbuşti mereu verzi ce pot fi cultivate atât în seră, cât şi în grădină sau în apartament.
În ţările de origine (Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador etc.), Brunfelsia era numită „Manacan”. Numele a fost dat de indigenii din Brazilia, după numele celei mai frumoase fete din trib, Manacan, tocmai pentru a scoate în evidenţă frumuseţea florilor pe care le produce această plantă. Brunfelsia era considerată o plantă sacră şi era folosită în ceremoniile speciale. Rădăcina era folosită pentru realizarea unor tincturi împotriva reumatismului sau pentru prepararea unor decocturi pentru tratarea febrei, bronşitelor sau a altor afecţiuni pulmonare. În zilele noastre, în Statele Unite ale Americii, planta este folosită ca diuretic, laxativ sau antiinflamator, în timp ce în Europa este utilizată pentru tratarea artritei, reumatismului, bronşitelor şi febrei.

Flori în 3 culori

Plantele din acest gen mai sunt cunoscute şi sub denumirea de „Ieri - azi - mâine” sau „Dimineaţa - seara - noaptea”, deoarece arbustul are simultan flori colorate în trei nuanţe: violet, violet deschis şi alb. Florile se deschid în culoarea violet pentru ca apoi, pe o perioadă de câteva zile, să îşi schimbe culoarea în violet deschis, iar înainte de ofilire să devină albe. Brunfelsia este o plantă care produce un număr impresionant de flori, începând de primăvara şi până la sfârşitul verii. Florile sunt relativ mici, asemănătoare ca formă cu panseluţele şi apar pe toată suprafaţa arbustului. Frunzele sunt fine, de 8- 16 centimetri lungime, de culoare verde pe partea superioară şi verde pal pe interior. Particularitatea şi frumuseţea deosebită a acestei plante constau în faptul că florile îşi schimbă culoarea de la o zi la alta. Arbustul poate ajunge la o înălţime de 2,4 metri atunci când este cultivat în natură şi poate avea un diametru cuprins între 0,6 şi 1,5 metri.

Iubeşte lumina

Brunfelsia iubeşte zonele luminoase, însă nu trebuie expusă în mod direct razelor soarelui, mai ales în perioadele calde ale anului. Primăvara şi vara, planta poate fi ţinută în exterior, într-un loc în care să primească suficientă lumină dimineaţa şi seara, dar unde să fie protejată de căldura amiezii. Brunfelsia trebuie protejată de frig, astfel că iarna ghivecele trebuie mutate în casă sau într-o seră, într-un loc luminos, dar nu foarte cald.
În perioada de înflorire, trebuie udată cu regularitate, evitând să lăsaţi pământul din ghiveci să se usuce între o udare şi alta. În lunile de iarnă, frecvenţa udărilor poate fi redusă, însă fiind atenţi ca solul să rămână mereu umed. După ce apar florile, puteţi administra îngrăşământ lichid pentru plantele cu flori o dată la trei săptămâni.

Îngrijire

Pentru o foarte bună dezvoltare, Brunfelsia are nevoie de un teren foarte fertil şi foarte bine drenat. Cel mai bun amestec este format din două părţi pământ lutos, o parte compost de frunze şi o parte nisip.
Pentru a controla dezvoltarea arbustului, acesta trebuie tăiat cu regularitate, astfel încât să nu depăşească o înălţime de 60-90 de centimetri. După ce florile s-au ofilit, ramurile trebuie tăiate la jumătate din lungimea lor. Frunzele trebuie stropite cu apă pentru a creşte alţi lăstari.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Brunfelsia, un arbust mereu verde.
 Vizualizări articol: 780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brunfelsia, un arbust mereu verde0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei