miercuri, 14 nov 2007 - Anul XII, nr. 270 (3643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9481 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2724 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Consumul de ciocolată caldă datează de peste 3.000 de ani

Consumul de băuturi pe bază de boabe de cacao în cadrul comunităţilor primitive din America centrală datează de peste 3.000 de ani şi nu de 2.500 de ani cum s-a crezut până de curând, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cele mai vechi băuturi pe bază de boabe de cacao erau, probabil, alcoolizate şi erau obţinute din fermentarea fructelor de cacao mai degrabă decât din boabe care se găsesc în interiorul acestora.

Dar, probabil, producând această bere primitivă, numită "chicha", vechii amerindieni au descoperit, din întâmplare, secretul fabricării băuturilor pe bază de boabe fermentate, spun autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea Cornell din New York.

"Fermentând fructele de cacao, aceştia au descoperit, din întâmplare, că se putea obţine o băutură delicioasă pe bază de boabe de cacao, adică ciocolata caldă", a explicat profesorul John Henderson, autorul studiului.

"Este foarte posibil ca această băutură primitivă pe care amerindienii o consumau cu o mie de ani înaintea erei noastre să constituie originea industriei moderne a ciocolatei", a mai spus acesta.

Cultura arbuştilor de cacao s-a dezvoltat mai ales în secolul al 18-lea. Numele latin al arbustului, Thobroma cacao, înseamnă "cacao, hrana zeilor". Mayaşii şi aztecii au fost primele populaţii care au cultivat arbuşti de cacao la scară mare, boabele de cacao servind şi ca monedă de schimb.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumul de ciocolată caldă datează de peste 3.000 de ani.
 Vizualizări articol: 354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consumul de ciocolată caldă datează de peste 3.000 de ani0.05

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei