Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 186 (6896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Un oraş pentru oameni sau pentru maşinile lor?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bag seamă că jumătăţile de măsură sunt adesea preferate de concitadinii noştri. Vrem, fără îndoială, o ţară ca afară, dar până la un punct. Până începem să pierdem din privilegiile dătătoare nu doar de confort, ci şi de statut social. Folosindu-ne de capacitatea noastră naturală de adaptare, am reperat în timp nişte metode mai puţin clasice de obţinere a unor foloase, dar cine ne-ar putea condamna? De pildă dacă obţinem ceva gratis, aşa vom vrea să rămână de-a pururi. Fiecare îşi doreşte mai binele, ceea ce este, până la urmă, absolut normal. Problema apare acolo unde „mai binele” vine la pachet cu mici dezavantaje, adică pierderea unor pseudobeneficii, ceea ce stârneşte în cetăţeanul nostru o fermă atitudine de rezistenţă la schimbare.

Ani la rând, poate zeci, locurile de parcare au făcut subiectul dezbaterilor, campaniilor electorale, articolelor de presă şi discuţiilor aprinse de la bloc. Cu tam-tamul de rigoare s-au construit parcările subterane din centru, s-au amenajat străzile centrale şi mai ales cele din vecinătatea unor instituţii din zonă cu locuri de parcare şi tot n-a fost toată lumea mulţumită, cât despre problema numărului locurilor de parcare, nici pe de parte rezolvată. Intuitiv pot spune că şi dacă se construiau încă 5 parcări sub sau supraterane în centrul Sucevei tot nu era destul, la câte autoturisme circulă pe străzi.

Problema este că fiecare vrea să parcheze maşina în uşa băncii la care are treabă, în faţa biroului unde lucrează etc. Oraşul a fost sufocat, iar cetăţenii total nemulţumiţi de această chestiune până în momentul introducerii parcării cu plată. Exact ca afară, ca în ţările civilizate în care mergem vara în vacanţă şi ne minunăm de străzile aerisite, de pietonalele prietenoase, gândind cu jind la cum autorităţile lor au găsit soluţia. Şi nu ne deranjează că plătim - că de aia mergem în vacanţă, ca să cheltuim, nu? Ei bine, odată cu introducerea taxei pentru parcare, în oraşul Suceava posibilitatea de a parca în centru a devenit realitate. Deodată, găseam cu uşurinţă locuri de parcare goale. De fapt, s-ar găsi o groază de concitadini care să le ocupe dar când trebuie să scoată bani din buzunar pentru asta... Totul pe motiv că plătim taxe şi impozite. E drept, dar tot până la un punct.

Faptul că ani de zile s-a parcat gratuit nu înseamnă că era cea mai eficientă metodă pentru bugetul oraşului, nici pentru administrarea corectă a străzilor şi parcărilor. Iar dacă o parcare este cu plată, aşa trebuie să fie pentru toată lumea, că avem toţi aceeaşi culoare, indiferent că unii lucrează în zonă. Dacă vrem trafic ca afară, trebuie să şi plătim. Ideea nu este să aibă tot omul unde parca, ci să nu se mai meargă cu maşinile în centrul oraşului. Deloc, dacă s-ar putea. Marile oraşe europene au scăpat de traficul din zonele centrale, desfiinţând locurile de parcare şi încasând taxe mari pentru cele câteva necesare. Pur şi simplu nu poţi avea totul, doar pentru că aşa convine propriului buzunar, aşa că trebuie să ne hotărâm ce vrem: un oraş pentru oameni sau un parc auto pentru maşinile lor?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un oraş pentru oameni sau pentru maşinile lor?.
 Vizualizări articol: 1858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Un oraş pentru oameni sau pentru maşinile lor?5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei