Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iun 2017 - Anul XXII, nr. 125 (6541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Doctorul Petcu, singuraticul lup cu ochi albaştri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Îi zic lup singuratic fiindcă nu mai ştiu pe nimeni, ca el, rămas prizonier unei pasiuni mistuitoare pe care eu o consider nu doar vitală pentru om, ci nobilă, iar alţii, mulţi din păcate, o cred perimată. O întreagă industrie propagandistică a defăimării laptelui se dezvoltă vertiginos. De ce? Îmi scapă. Doctorul veterinar Mihai Petcu se ocupă de peste o jumătate de secol de crescut vaci pentru lapte. Ferma lui din Pantelimon numără peste 400 de văcuţe Holstein şi ani şi ani a vândut, formând nuclee de vaci performante, viţei şi juninci de prăsilă, în toată ţara. Și eu am o văcuţă de la Mihai, de pe când fiica mea Luciana era mică şi avea nevoie de lapte natural. Acum copilul are aproape zece ani, iar din prăsila văcuţei s-au făcut trei vaci cu lapte, un taur şi acum, de câteva zile, o viţică. Dăruiesc tuturor prietenilor brânză şi lapte, iar Luciana, în pofida necazurilor legate de lipsa unui îngrijitor nebahic, nu mă lasă să înstrăinez nimic. Dar altul e motivul acestor însemnări. Am citit, acum câteva minute, pe fondul goarnelor care sună neîncetat că laptele e cancerigen, că te omoară din faşă, că îţi strică burta, o ştire prin care un nutriţionist spune că ”laptele este singurul aliment de pe pământ care n-are contraindicaţii”. L-am sunat pe prietenul meu Mihai, blândul lup singuratic, cu ochi albaştri, care a hrănit cu vacile lui pruncii lumii, dându-le hrană sănătoasă. Vorba lui e alinătoare uneori, alteori tăioasă şi polemică. Munceşte, de când se ştie, ca un rob, dar îşi găseşte timp să-şi mângâie nepoţii, să ajute un amărât, dar şi să râdă la o glumă bună. Îl las să vorbească. Am deschis subiectul laptelui ”dăunător sănătăţii”. Se înfurie. ”Sunt, zice doctorul, picturi rupestre de acum 6.000 de ani din peşterile egiptene, am şi eu albume cu ele, în care sunt reprezentate scene cu mulgerea vacilor. Tot ce se spune despre lapte e aiurea. Nu-i sănătos laptele? Nu-s sănătoşi cei care proliferează astfel de aberaţii. Chinezii au importat din Europa, în ultimii doi ani, 14 milioane de vaci pentru lapte. Turcia a importat, tot în ultimii doi ani, 8 milioane de vaci din Europa. Păi ăştia vor să-şi omoare populaţia? E o tâmpenie să spui că laptele e rău. Nu există nicio zoonoză, adică o boală care să se transmită de la animal la om, în lapte. Eu fac permanent teste, iar animalele sunt vaccinate. Beneficiarii laptelui fac la rându-le teste de celule somatice, care indică sănătatea ugerului şi numărul total de germeni, indicator de lapte sănătos şi curat. Am animale din 1973 importate din Danemarca, la rându-le venind din alte zece generaţii de animale sănătoase. Românii din oraş consumă un litru de lapte în medie pe săptămână, iar la ţară de câteva ori mai mult. Sunt mai sănătoşi orăşenii decât ţăranii? În ţările europene se consumă de şase ori mai mult lapte decât în România. Sunt ceilalţi europeni mai bolnavi ca noi, sau noi deţinem un loc fruntaş la numeroase boli grave?”
Am rămas tăcut. "Mă mai auzi?" – întreabă doctorul. "Te aud", zic. "Ar trebui să te audă alţii".
L-am lăsat pe doctorul Mihai Petcu să dezvolte, cu o elocinţă greu de biruit, subiectul care face temelia de stâncă a muncii şi vieţii lui. E laptele un subiect, în contextul în care politica înoată voiniceşte în altele, ca în mocirlă? Este, devine, atunci când nu mai e. Iar vacile din România, ţară care avea şapte milioane în '89, iar acum puţin peste un milion, dispar. Dispar ca pelicanii, ca dropiile, acompaniate de o nepăsare. Dispar, încet, încet, şi crescătorii, pasionaţii, dăruiţii acestei meserii de crescător de animale. Multe sate au păşunile pustii, iar iarba se lasă păscută doar de lună, în pustietăţi nocturne.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doctorul Petcu, singuraticul lup cu ochi albaştri.
 Vizualizări articol: 3073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Doctorul Petcu, singuraticul lup cu ochi albaştri5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei