Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mar 2012 - Anul XVII, nr. 75 (4980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Țara în care copiii mor în hazna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cumplita succesiune a morții unor copii, calchiată de la un caz la celălalt – mai toți au rămas nesupravegheați de părinții plecați în străinătate sau de profesorii adânciți într-o țigare – m-a lăsat mut, neputincios și revoltat. După prăbușirea, urmată de înec, a unor fetițe de gimnaziu, în fosa septică a școlii dâmbovițene unde învățau, iată, mai primesc o informație nenorocită – un copil din Sibiu a căzut în closet, de astă dată acasă, și a murit. Reporterul spune că transmite dintr-un cartier locuit de romi. Părinții, observând că nu mai apare copilul, l-au căutat și i-au observat cadavrul în mizeria din hazna. Nici mama și nici tatăl, înțeleg, nu s-au aruncat să-l scoată, viu sau mort, ci s-au grăbit „să anunțe autoritățile” și s-au pus pe așteptat. Autoritățile, sosite la locul tragediei, au consemnat, într-un proces verbal, tragedia, într-un limbaj sec, fără adaosuri de fantezie lingvistică. Sunt convins că starea abulică a părinților nu ține de etnie. Țiganii, cei mai mulți, își apără copiii. Îi cresc, în stilul lor, dar îi cresc. Mai nou, văd asta la mine în sat, la Sângeru, îi duc la școală, ceea ce nu se petrecea în vremea în care mama, Dumnezeu s-o odihnească în pace, era directoarea instituției și alerga zilnic în țigănie să convingă părinții să-și lase copiii să învețe carte. Părinții copilului mort la Sibiu, într-o zonă, zice-se civilizată, mai răsărită decât primitivismul din Regat, n-au intrat în disperări. Cel puțin asta pricep din relatarea de presă. În Dâmbovița, unde mai mare peste județeste un gras pedelist, dascălii n-au părut cutremurați mai mult decât la petrecerea unui accident nedorit. Un pic de anchetă, mai multă agitație a presei decât a autorităților, și gata. Ne mor copiii înecați în rahat. O școală nu și-a priponit bine placa de pe fosa septică, o familie de la Sibiu și-a lăsat țâncul nesupravegheat și a lunecat în materia pâcloasă care devine România. Alți trei minori au fost găsiți înecați într-un șanțdin Argeș. Sforțările operatorilor de pe salvare de a-i învia au fost zadarnice. Mor, în accidente urâte, vlăstare nevinovate ale acestui popor. Nu plătește nimeni, totul trece la rubrica pierderi accidentale, eventual, planificate.

Am intrat, în acești ani, în birouri de-o strivitoare opulență ale unor granguri de talia XXL a acelui gras din Dâmbovița. Pe sub dușumea circulă agent termic, mobilierul e străin, aparatura electronică, de ultim tip. Cele zece telefoane și șapte secretare, mângâiate de aerul condiționat, sunt prelungirea șoferului la scară, zi/noapte, și a limuzinelor cu televizor la bord. Zeci de servitori îi stau și le stau la dispoziție în vilele de protocol unde-și țin ședințele. Într-o lume civilizată, înecarea unor copii în haznaua școlii ar fi dus la demisia măcar a marțafoiului din fruntea banilor din județ. A grasului ăsta care dă interviuri de la nunți. Aș!

Mor, înecați în hazna, copiii României, mulți rămași în grija bunicilor, după ce părinții au dispărut în lumea largă, iar ei stau sub protecția întâmplării. Milioane și miliarde de euro sunt cheltuiţi pe luxul ștabilor și nimic sau mai nimic pentru a opri înecul copiilor în hazna, omorârea lor de câinii vagabonzi, strivirea prin foame, siluirea anilor fragezi care ar trebui să aducă doar zâmbete.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Țara în care copiii mor în hazna.
 Vizualizări articol: 2164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Țara în care copiii mor în hazna5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei