Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iun 2009 - Anul XIV, nr. 147 (4133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Poliţistul nostru, stăpânul nostru!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mare tărăboi mare! Descindere matinală a inspectorilor Direcţiei Generale Anticorupţie la domiciliile unor poliţişti din Constanţa. E ora la care poliţistul e încă în izmene şi nu poartă însemnele distincte ale autorităţii - caschetă, centiron petrecut peste burtă, baston şi pistol. Uneori, ceea ce indică o şi mai mare ameninţare pentru muritorul civil, poliţistul – în general un tip bine clădit - ţine în mână un carnet şi un pix cu care notează încruntat ceva. Aici e buba şi de aici încep nenorocirile – amenzi, chemări la secţie, ore şi zile pierdute pe la uşi capitonate şi pe la vestoane cu mai multe trese.
De notat că toţi cei 35, 39 sau, conform unor informaţii culese precipitat de ziarişti, prinşi şi ei cu cafeaua nebăută, 50 de poliţişti, toţi grade mici, sergenţi de stradă, sunt de la serviciul specializat în amendat şoferi. Toţi, adicătele, sunt încadraţi la ceea ce numim Poliţie Rutieră.
Tărăboiul vrea să anunţe naţia că sergenţii de stradă iau şpagă. Ei, asta da noutate! Cine-a mai văzut, cine-a mai auzit, cine-a mai pomenit! Sergenţi de la circulaţie corupţi! Se clatină toate credinţele noastre în cinste şi onestitate, în puritatea de cristal a instituţiilor statului şi chiar, Doamne iartă-mă, în domnul Băsescu. Păi n-a câştigat dânsul pentru veşnicie Cotrocenii dărâmând statul ticăloşit al lui Năstase şi punând în loc un stat fără şpăgi şi fără corupţie? L-a dărâmat. Timp să-i înfigă în ţepuşe pe ticăloşi a curs berechet. Şi atunci cum naiba de au găsit ăştia aproape 50 la sută din poliţiştii unui judeţ, cei care te trag cu automobilul pe marginea şoselei, corupţi? Nu se poate! E un vis urât, o diversiune a media, nenorociţii ăştia de găozari „că bine v-a zis frati-meu” (am citat un constănţean onest) nu se mai potolesc. De la ei vin relele.
Alţii, mai puţin porniţi pe presă, spun că tărăboiul a plecat de la o insultă de autoritate. Mai marele de la Anticorupţie (una din ele, fiindcă avem multe Anticorupţii cu literă mare), dând el cu spatele în curtea poliţiei constănţene unde îşi cazase automobilul a ciocnit ceva, a şifonat o portieră şi a fost amendat de ăia de la circulaţie. Păi pă mine mă, ar fi zis anchetatorul amendat? Staţi că vă arăt io vouă tablagii de doi lei. Şi uite aşa, de la un orgoliu lezat a început stârpirea corupţiei în rândurile uniformelor mici din poliţia constănţeană.
O chestiune asemănătoare s-a mai petrecut prin Moldova, la Iaşi, parcă, şi o alta, de râsul curcilor, la Piteşti, capitală a împărţirii carnetelor de conducere auto pe criteriul select „cine dă mai mult ia primul, chiar dacă nu ştie carte şi n-a pus mâna pe volan în viaţa lui”. Aceste precedente omoară niţel apetitul nostru de insolit şi senzaţional, dar fiecare îşi scarpină memoria (mă refer la fiecare şofer) şi află înăuntru întâmplări personale din dinastia celor de mai sus – dai şi scapi, n-ai dat, ai luat-o pe coajă şi tot aşa.
În concurenţă cu episodul matinal constănţean, naţia română, obligată să uite de şomaj, sărăcie, apropierea scadenţelor la creditele bancare şi nevoită până la urmă să uite chiar de foame, ceea ce e o reţetă de preluat pe plan mondial, stă cu gura căscată şi ochii holbaţi la televizor să afle ce alt ministru a mai fost găsit cu pete din ciulamaua corupţiei pe rever.
Dezvăluirile legate de vrăjitoriile financiare ale doamnei Ridzi, suplă fată de casă a familiei prezidenţiale şi tutore politic al victorioasei EBA, dezvăluiri făcute mai ales pe linia fratelui de guvernare PSD, au fost urmate, în replică viguroasă, de dezvăluirile PD-L legate de vrăjitoriile financiare ale ministrului pesedist de la mediu. Care pe care! Ca în incidentul cu amenda aplicată unui barosan de la DGA. Cine are gogonelele mai expresive (gogonelele sunt roşiile necoapte care se pun toamna la murat) acela va stăpâni imperiile nemărginite ale paradisului. Ale paradisului financiar, fireşte.
Pe ţeavă, avertizează conducătorii de la ANI – o altă instituţie care stârpeşte corupţia la noi – vor fi îndesate în curând alte nume şi alte cartuşe. Cin’ să fie, cin’ să fie, nea Ion sau nea Ilie? Ghiorăie maţele şomerilor? Păi cu atâta hărmălaie cine să le mai audă? Nici măcar ei, fomiştii, fascinaţi de peisaj, nu şi le mai aud.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţistul nostru, stăpânul nostru!.
 Vizualizări articol: 1988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Poliţistul nostru, stăpânul nostru!5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei