Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 aug 2008 - Anul XIII, nr. 193 (3874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Vara scârbei noastre

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul trecut pe vremea asta, o gaşcă de băieţi fără caracter era ocupată să dovedească că patriarhul a fost victima doctorului său. Au făcut plângere la procuratură şi au umplut lumea cu balele lor. Aţi mai auzit vreodată ceva de asta? Nu, pentru că era complet fals. Vara asta, aceeaşi trupă de talibani se ocupă din greu de o expoziţie a unor tineri neconvenţionali la New York şi umplu de mizerii televiziunile şi ziarele.

Stau să mă întreb dacă această industrie de dejecţii patronată la noi de Victor Roncea şi diverşi amici ai lui e atât de inocentă în nemernicia ei pe cît ne pare. Sigur, simpla meschinărie de caracter e suficientă pentru a explica atacurile la profesorul Sinescu, sau la Horia Roman Patapievici. Dar am impresia din ce în ce mai mult, văzând proporţiile scandalului pe care le stârneşte periodic această trupă că scopul lor este şi să creeze diversiuni de la subiecte reale care ar putea mobiliza indignarea publică, îndreptându-le spre direcţii inventate de ei. Iar asta ar însemna un plan elaborat, nu doar simpla pornire patologică de a face rău unor oameni mai buni ca ei.

Subiectul real al acestei veri, îngropat de caniculă şi vacanţe, este lichidarea totală a anticorupţiei construite cu greu de Monica Macovei, sub patronajul lui Traian Băsescu, de către PNL prin ministrul Cătălin Predoiu şi parlamentarii PSD, PNL şi PRM care au votat, unii invers decât au declarat, pentru o reinstituire a imunităţii politice, împiedicând ca dosarele lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea să ajungă în instanţă.

Această catastrofă are şi o parte bună, anume clarifică apele. Cine votează pentru alde Ponta sau Năstase, pentru domnii Predoiu sau Crin Antonescu votează direct pentru dreptul oamenilor politici de a lua din buzunarul public şi a pune în al lor. E şi acesta un program politic, mai ales dacă se găsesc votanţi care cred că din asta se aleg cu ceva, şi ei îşi pot exercita dreptul de vot chiar şi în acest fel. Nu au decât, ei votează, ei plătesc. Legătura e directă.

Omul săptămânii precedente este, indiscutabil, Emil Boc, care a ieşit clar şi fără echivoc unde Teodor Stolojan ezita, şi a respins oferta lui Mitică Dragomir de a candida pentru PDL.

Ce ar mai fi rămas votanţilor, dacă singurul partid pro-DNA, PDL, îl aduce pe Dragomir în partid ? Poate să ceară cetăţenia Republicii Moldova? Câtă vreme PDL va reuşi să se deosebească de celelalte partide, prin epurarea unor asemenea figuri, are sens să mai ţinem alegeri. Dacă ratează acest obiectiv, ei vor pierde alegerile, iar noi va trebui să creăm un partid nou, să o luăm de la zero, cum văd că se întâmplă în Bulgaria.

Drama săptămânii trecute a fost indiscutabil Georgia, care a crezut nu se ştie ce şi a încercat să recupereze Osetia de Sud prin forţă. Urmarea a fost o invazie rusească. Ca şi Moldova, Georgia e ţinută în loc în aspiraţiile ei euro-atlantice de regiunile ei secesioniste. Încercarea de a rezolva problema a creat însă o problemă mult mai mare şi dă o lovitură serioasă aspiraţiilor de a face din Marea Neagră un spaţiu occidental. Chiar şi traseul alternativ energetic prin Georgia, care nu era direct ameninţat de ruşi, e acum în pericol. British Petroleum şi-a închis conductele de teama unor explozii. Comportamentul necritic al americanilor faţă de preşedintele Sakaşvili, un lider de talent şi curaj, dar fără echilibru, a dus la această catastrofă regională. Oricât de rău mi-ar părea de Georgia, oricât ar fi de prost plasaţi – de aici li se trag toate problemele - cineva trebuie să plătească. Sakaşvili ar trebui să priceapă că cel mai bun lucru pe care îl mai poate face pentru Georgia acum e să se retragă, luând cu el blamul şi lăsând pe alţii să negocieze cu ruşii cu sprijin occidental.

O vară foarte fierbinte, la alţii drama, la noi scârba. Aşa au căzut cărţile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vara scârbei noastre.
 Vizualizări articol: 2709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Vara scârbei noastre3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scirba noastra esti tu ! trimis de
(18 aug 2008, 15:00:59
"O vara foarte fierbinte, la altii drama, la noi sc�rba. Asa au cazut cartile" Ai dreptate ,dar scarba mai mare ca tine nu cred sa existe multe...

2.   Un amendament.... trimis de
(18 aug 2008, 17:51:54
Voi fi de partea PD-Laturilor cand vor "epura" partidul de "penali", iar aici ma refer si la "CASA DIN MIHAILEANU"....

Cata demagogie si deontologie....

Prietenii stiu de ce....
3.   Paranoia si combaterea combaterii coruptiei trimis de
(19 aug 2008, 10:23:55
Asupra **** patriarhului Tectist au planat suspiciuni, zic eu, intemeiate. Sunt sigur ca nu au fost bale sau dejectii. "Gasca" de oameni lipsiti de caracter au exprimat liber, in calitate de cetateni liberi, o parere in acest caz. Ce probe detine dna Mungiu ca sa-i acuze ca ei incearca de fapt, sa abata atentia de la semi-esecul luptei anticoruptie, prin indepartarea ministrului Monica Macovei? Subiectul a fost destul de mediatizat atunci, contrar parerii ca se incearca abaterea atentiei de la el.

Cred ca acele persoane nici nu s-au gandit la Monica Macovei cand au facut acele afirmatii. Nu cred ca sunt rau-intentionati, ci pur si simplu au alta parere decat (si care nu-i convine) dna Mungiu. Sau poate, in cardasie cu "gasca", patriarhul si-a programat moartea in asa fel incat sa saboteze lupta anticoruptie?

Dna Mungiu trebuie sa respecte parerea altuia. Trebuie sa-i amintim ce spunea Ion Ratiu: "Ma lupt pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine".
4.   Erata la comentariul Paranoia... trimis de
(19 aug 2008, 10:34:00
In loc de "Asupra **** patriarhului Teoctist..." a se citi "Asupra **** patriarhului Teoctist...". Nu stiu de ce au aparut acele 4 stelute. Profit de aceasta erata ca sa-mi cer scuze, daca am "mancat" vreo litera pe undeva, din graba.
5.   E buna si o gluma din cand in cand trimis de
(19 aug 2008, 10:37:03
Buna gluma cu transformarea cuvantului in stelute! Sa inteleg din asta ca nu (mai) am voie sa o critic pe dna din imagine? Puteati sa imi spuneti asta direct!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei