Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iul 2010 - Anul XV, nr. 156 (4447)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile impozitează cu 16% tot câştigul din dobânzi, indiferent de momentul constituirii depozitului

Băncile impozitează cu 16% tot câştigul obţinut de către persoanele fizice din dobânzi, indiferent de momentul în care a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

"Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum şi cele la depozitele clienţilor, constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate începând cu 1 iulie 2010, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului", potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului de modificare a Codului Fiscal, publicată în Monitorul Oficial în data de 28 iunie.

Potrivit documentului, virarea impozitului se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării în cont.

Ordonanţa mai prevede că aceeaşi măsură este aplicabilă şi veniturilor sub formă de dobânzi la depozitele la termen, instrumentele de economisire dobândite şi contractele civile încheiate.

În acest caz, virarea impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării/răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plăţii dobânzii pentru venituri pe baza contractelor civile.

De asemenea, impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului, respectiv la momentul răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire.

În situaţia sumelor primite sub formă de dobândă pentru împrumuturile acordate pe baza contractelor civile, calcului impozitului datorat de către plătitorii de venit se efectuează la momentul plăţii dobânzii.

Plata impozitului pe veniturile din dobânzile bancare a fost suspendată pentru 2009, iar excepţia a fost extinsă iniţial şi pentru 2010, însă Executivul a revenit şi decis să taxeze şi aceste venituri.

 

Raiffeisen Bank a suspendat reţinerea impozitului pe dobânzi până la apariţia normelor de aplicare

Raiffeisen Bank a suspendat luni reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

"Raiffeisen Bank a decis suspendarea reţinerii impozitului pe dobânzi până la publicarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal", a declarat pentru MEDIAFAX Corina Vasile, directorul de relaţii publice al Raiffeisen Bank România.

Ea a precizat, ca exemplu, că pentru un depozit de 10.000 de lei cu scadenţă la 12 luni diferenţa medie dintre impozitarea întregii dobânzi acumulate şi impozitarea doar pentru dobânda care curge începând cu 1 iulie este de la 4,16 lei la 100 de lei.

Băncile impozitează cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât Ministerul Finanţelor Publice apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile impozitează cu 16% tot câştigul din dobânzi, indiferent de momentul constituirii depozitului.
 Vizualizări articol: 1007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile impozitează cu 16% tot câştigul din dobânzi, indiferent de momentul constituirii depozitului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei