Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mar 2010 - Anul XV, nr. 56 (4347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suplimentarea sumelor pentru salariile din trimestrul I în 15 judeţe, mai puţini bani în semestrul 2

Ministerul Educaţiei anunţă că, din informaţiile primite de la Ministerul Finanţelor Publice, 15 judeţe au primit aprobare pentru suplimentarea sumelor din trimestrul I, prin diminuarea banilor din trimestrele III şi IV din cele 17 judeţe care au solicitat acest lucru.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) are bani pentru acordarea drepturilor salariale pentru cadrele didactice, conform Legii 330 a salarizării unice şi Ordonanţei 1/2010, dar există judeţe unde au apărut anumite probleme, din cauza acordării unor sporuri care sunt în afara legii şi a unor hotărâri judecătoreşti, a declarat agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MECTS, Melania Vergu.

"La nivel naţional nu ar trebui să existe probleme legate de acordarea drepturilor salariale pentru cadrele didactice, aferente lunii februarie, dacă ar fi aplicată Legea salarizării unice şi Ordonanţa 1/2010, întrucât cheltuielile de personal au fost calculate pe baza noilor costuri standard per elev. În acest context, direcţiile de finanţe publice judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, repartizând bugetele proporţional pe trimestre", a mai spus Melania Vergu, ca urmare a unor informaţii apărute în mass-media pe tema unor posibile proteste spontane cauzate de neplata salariilor cuvenite, pentru luna februarie, cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.

Potrivit purtătorului de cuvânt, în unele judeţe, fondurile repartizate pentru primul trimestru nu au fost suficiente pentru plata integrală a salariilor, din cauza a două situaţii diferite apărute.

"Este vorba despre achitarea unor sporuri care nu sunt cuprinse în legi şi hotărâri de Guvern şi care au fost negociate la nivelul inspectoratelor şcolare de către filialele federaţiilor sindicale din educaţie. O altă situaţie a apărut pentru că nu s-a respectat Ordonanţa de Urgenţă 1/2010, privind încadrarea personalului didactic. Astfel, în judeţele Suceava, Buzău şi Galaţi salariile au fost calculate de inspectorat şi plătite conform Legii 221/2008 şi nu în baza OUG 41/2009, cum ar fi trebuit, ceea ce a însemnat că s-au produs creşteri de 33 la sută ale fondului de salarii", a explicat purtătorul de cuvânt.

Vergu a precizat că, prin decizii succesive, la începutul lunii februarie, Curtea Constituţională a declarat constituţionale prevederile OUG 31/2009 şi OUG 41/2009 privind salarizarea personalului bugetar, ceea ce înseamnă că şcolile care au aprobat salarii mai mari decât cele prevăzute în aceste ordonanţe de urgenţă au încălcat prevederile legale.

"În ceea ce priveşte judeţul Arad, veniturile salariale se calculează în baza unor decizii judecătoreşti şi nu în baza OUG 41/2009. Acolo unde s-au calculat salariile încălcându-se legile în vigoare, implicit s-au depăşit şi bugetele repartizate. Din păcate, vina aparţine celor care nu se raportează la lege şi nu vreunei finanţări deficitare", a mai spus Melania Vergu.

În prezent, din informaţiile primite din partea Ministerului Finanţelor Publice, din 17 judeţe care au solicitat suplimentarea sumelor din trimestrul I, prin diminuarea sumelor din trimestrelor III şi IV, 15 au primit aprobarea în acest sens.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis declanşarea protestelor, care pot ajunge până la greva generală, nemulţumiţi de diminuarea veniturilor salariale în urma aplicării Legii unice, de neacordarea unor sporuri, precum şi de disponibilizările din învăţământ, de la 1 septembrie.

Decizia a fost luată vineri, la Congresul Extraordinar al Federaţiei Educaţiei Naţionale. Sindicaliştii FEN sunt nemulţumiţi de disponibilizările prevăzute de OUG 114/2009, de diminuarea veniturilor salariale prin aplicarea Legii unice, precum şi de refuzul acordării unor sporuri negociate prin contractele colective de muncă, se arată într-un comunicat de duminică al federaţiei sindicale.

Totodată, sindicaliştii FEN reclamă anularea, prin OUG 1/2010, a dreptului constituţional la negocierea colectivă a salariilor şi sporurilor în domeniul bugetar, refuzul punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti, prin care au fost câştigate în instanţă drepturi salariale, blocate prin adrese ale Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, precum şi comasarea nejustificată a unor unităţi de învăţământ, concomitent cu creşterea efectivelor de elevi la clasă şi subevaluarea costurilor standard per elev.

Subfinanţarea accentuată a învăţământului prin acordarea unor fonduri insuficiente în vederea funcţionării unităţilor şcolare şi "încercarea de discreditare a sindicatelor din învăţământ, prin declaraţii provocatoare şi iresponsabile ale unor reprezentanţi ai puterii actuale şi ai ministerului" sunt alte motive pentru care FEN a decis declanşarea protestelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suplimentarea sumelor pentru salariile din trimestrul I în 15 judeţe, mai puţini bani în semestrul 2.
 Vizualizări articol: 344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suplimentarea sumelor pentru salariile din trimestrul I în 15 judeţe, mai puţini bani în semestrul 20.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei