Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2009 - Anul XIV, nr. 285 (4271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţul carburanţilor ar putea creşte cu peste 5% în 2010, ca urmare a majorării accizelor

Preţul carburanţilor ar putea creşte anul viitor cu peste 5%, întrucât acciza va fi calculată la un curs leu-euro mai mare decât în 2009 şi ar putea fi majorată şi în euro, alţi factori care influenţează preţurile fiind cursul valutar şi cotaţia petrolului, potrivit principalelor companii de profil.
"Apreciem că nivelul accizei, respectiv efectul deprecierii leului asupra nivelului acesteia, ar putea conduce la creşterea preţului carburanţilor la pompă.(...) De asemenea, preţul depinde în cea mai mare măsură de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale barilului de petrol. Potenţiala creştere a preţului barilului va duce implicit şi la majorarea preţului carburanţilor. Astfel, în 2010, totalizând toate aceste efecte, preţul la pompă în lei ar putea creşte cu peste 5%", potrivit datelor MOL România transmise la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
O posibilă majorare a altor taxe, precum TVA, sau chiar o creştere suplimentară a accizei ar putea avea de asemenea un impact asupra preţului carburanţilor către consumatorul final, precizează reprezentanţii companiei.
Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Astfel, accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană, cotaţie mai mare cu 14,2% faţă de cea din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.
Astfel, diferenţa de curs va determina o creştere a accizei calculată în lei.
În plus, acciza în euro ar putea creşte la 1 ianuarie 2010 de la 436 euro/tonă la 452 euro/tonă în cazul benzinei fără plumb şi de la 336 euro/tonă la 347 euro/tonă pentru motorină.
Reprezentanţi ai Rompetrol Downstream au declarat în luna noiembrie că preţurile la pompă ar putea creşte în 2010 cu 5-7%, la o medie de 4,2 lei pe litru, pe fondul majorării accizelor şi dacă nivelul mediu al barilului de ţiţei va ajunge la 80 dolari.
La rândul lor, oficialii Petrom (SNP) au arătat că doar prin majorarea taxelor aplicate carburanţilor preţul motorinei va creşte cu 28 bani/litru, iar cel al benzinei cu 23 bani/litru.
Taxele şi accizele reprezintă circa 45% din preţul carburanţilor la pompă. Acciza reprezintă 36% din preţul benzinei şi 27% din cel al motorinei.
Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt Petrom, Rompetrol, LukOil, MOL şi OMV.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul carburanţilor ar putea creşte cu peste 5% în 2010, ca urmare a majorării accizelor.
 Vizualizări articol: 719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţul carburanţilor ar putea creşte cu peste 5% în 2010, ca urmare a majorării accizelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei