Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2009 - Anul XIV, nr. 285 (4271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Impunerea certificatului energetic şi eventuala renunţare la TVA de 5% vor scumpi locuinţele noi

Preţurile locuinţelor noi ar putea să crească în 2010, ca urmare a obligativităţii introducerii certificatului energetic şi a unei eventuale modificări a legislaţiei fiscale, în sensul eliminării măsurii privind aplicarea TVA redusă, de 5% pentru unele locuinţe, apreciază consultanţii imobiliari.
"Există premisele de creştere a preţurilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, creşterea TVA, precum şi faptul că un apartament care stă foarte mult la vânzare produce dobânzi la bancă, iar dezvoltatorii vor încerca să-şi recupereze aceste sume. În plus, stocul de locuinţe noi este foarte redus pentru că nu s-a construit nimic în acest an, decât proiecte foarte mari care stau goale", a declarat, joi, la deschiderea Târgului Imobiliar Naţional - tIMOn, Ion Cătuţoiu, managing partner al agenţiei imobiliare Real Time.
El a arătat că certificatul termic va fi un avantaj pentru dezvoltatorii care vor obţine atestarea, pentru că doar aceştia pot vinde locuinţe, precizând totodată că politică fiscală din 2010 va influenţa evoluţia preţurilor.
Începând din acest an, în cazul livrării unei locuinţe cu o suprafaţă de maximum 120 de metri pătraţi şi valoare mai mică de 380.000 lei, vânzătorul a putut aplica o cotă redusă de TVA de 5% la vânzarea imobilului, în loc de 19%, prevedere care însă ar putea să nu mai fie valabilă în 2010.
De asemenea, din ianuarie 2010 este obligatorie existenţa unui certificat energetic la încheierea unei tranzacţii imobiliare, lipsa acestuia conducând la anularea contractului de vânzare-cumpărare.
Reprezentantul Real Time consideră că scăderea preţurilor din acest an a ajuns la minimul care poate fi suportat de dezvoltatori, respectiv de 850-900 de euro pe metru pătrat construit.
"Profitul dezvoltatorilor în aceste condiţii este de 15-20%. Dacă profitul va scădea sub acest nivel dezvoltatorii nu-şi vor mai putea permite să construiască şi vor fi păcăliţi consumatorii. Cine vinde sub 850-900 de euro pe metru pătrat construit ori nu va finaliza proiectul niciodată şi plăteşti un preţ mic pe nimic, ori locuinţa este nefuncţională", a adăugat Cătuţoiu.
El justifică faptul că s-a ajuns la nivelul minim al preţului la locuinţele noi şi prin evoluţia preţurilor începând din vară, care au mai înregistrat doar o uşoară scădere până în decembrie, ajungând în jurul valorii de 900 de euro pe metru pătrat construit, potrivit ofertelor dezvoltatorilor prezenţi la tIMOn.
"S-a ajuns la un minim. Riscul unui preţ foarte mic este enorm în această perioadă, pentru că poţi cumpăra ceva ce nu poţi folosi niciodată. Nu mai trebuie văzută achiziţia unei locuinţe ca o investiţie", a menţionat consultantul imobiliar.
Şi în condiţiile scăderii semnificative a preţurilor dezvoltatorii au vândut foarte puţine locuinţe în acest an din cauza accesului limitat la creditare, precum şi a neîncrederii şi lipsei de perspectivă asupra situaţiei economice din 2009 şi 2010.
Cătuţoiu a precizat că în prezent sunt în construcţie circa 4.000 de locuinţe, care vor fi finalizate până în 2011 în Bucureşti şi Ilfov, ceea ce înseamnă o ofertă foarte redusă pentru cererea potenţială.
Organizatorii tIMOn au realizat o analiză comparativă a ofertelor dezvoltatorilor participanţi la ediţiile din acest an ale expoziţiei, în urma căreia au constatat o scădere medie a apartamentelor pe diferite tipuri de 20-35% şi a preţului mediu pe metru pătrat construit de 45% de la începutul lui 2009.
Astfel, dacă preţul mediu se situa în martie la 1.400 de euro/mp/construit, în octombrie acesta a scăzut la 900 de euro/mp, nivel care s-a menţinut şi în luna decembrie, potrivit ofertelor dezvoltatorilor.
tIMOn se desfăşoară în perioada 3-6 decembrie la World Trade Center şi sunt prezenţi 35 de expozanţi cu oferte de locuinţe în Bucureşti, Ilfov, Egipt, Turcia, Spania.
Cel mai mic preţ este de 350 de euro/mp pentru o casă "la roşu" în Buftea, iar cea mai ieftină garsonieră costă 34.000 de euro într-un complex al firmei Apullum 94. Pentru locuinţele din afara ţării, preţurile pornesc de la 38.000 de euro pentru un apartament cu două camere în Turcia şi ajung la 800.000 de euro pentru o locuinţă de lux în Egipt.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Impunerea certificatului energetic şi eventuala renunţare la TVA de 5% vor scumpi locuinţele noi.
 Vizualizări articol: 821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Impunerea certificatului energetic şi eventuala renunţare la TVA de 5% vor scumpi locuinţele noi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei