Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 nov 2008 - Anul XIII, nr. 277 (3958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Economia va creşte în acest an cu peste 8%, dar avansul va încetini la mai puţin de jumătate în 2009

Creşterea economică va încetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai puţin de jumătate faţă de ritmul din 2008, estimat la peste 8%, iar primele semne se vor resimţi încă din ultimul trimestru al acestui an, când avansul PIB va coborî spre 6%, potrivit ultimelor prognoze furnizate de analişti.

Media estimărilor a 11 analişti intervievaţi de MEDIAFAX indică o creştere economică în 2009 de 3,4%, în condiţiile în care PIB va urca cu 8,2% în acest an, evoluţie calculată tot ca medie a prognozelor.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca datele pentru trimestrul al treilea din acest an să arate o creştere economică de 8,7%, iar în ultimele trei luni PIB să-şi tempereze dinamica la 6,3%. Petru primul trimestru din 2009, opiniile analiştilor sunt diferite, fiind invocate prea multe incertitudini, iar media se plasează la 3,36%.

Anticipaţiile pentru creşterea PIB de anul viitor se concentrează în intervalul 3 - 4%, iar ca extremă este de remarcat opinia analistului Moody's, Kenneth Orchard, care se aşteaptă chiar la recesiune, respectiv o scădere a economiei cu 0,3%.

"Deoarece climatul s-a schimbat în rău, economia va trebui să sufere o ajustare dificilă care ar putea dura 1-2 ani. Creşterea exporturilor va încetini, din cauza declinului din restul ţărilor UE, iar criza globală de lichiditate va restricţiona fluxurile de capital spre România, afectând consumul şi investiţiile interne. În prezent, ne aşteptăm pentru 2009 la o recesiune a economiei în România", a spus Orchard.

Analistului Moody's se aşteaptă la o recesiune în România în ciuda faptului că anticipează cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB şi o creştere a datoriei publice la 16,2% din PIB.

Recesiunea va aduce, în opinia lui Orchard, o corecţie mult mai abrubtă a deficitului de cont curent, cu un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, şi reaşezarea inflaţiei în intervalul ţintit de Banca Naţională, respectiv o rată de 4,5%.

Andrew Colquhoun, director în cadrul Fitch Ratings, nu exclude posibilitatea unei contracţii a PIB în primul trimestru al anului viitor, însă crede că acest scenariu este puţin probabil, având în vedere situaţia consumului din România.

El anticipează o creştere economică de 8% în acest an, care va încetini la doar 3% la sfârşitul lui 2009.

"Există riscuri semnificative în sensul scăderii acestor prognoze, ca urmare a vulnerabilităţilor externe de finanţare a României. O depreciere bruscă a leului ar putea afecta economia reală şi sistemul bancar, pe fondul majorării ponderii deţinute de euro în sectorul financiar", a explicat directorul Fitch.

Analiştii străini sunt mai pesimişti decât cei români atât în ceea ce priveşte evoluţia economiei în anul viitor, cât şi pe termen scurt.

"Consider că rata de creştere a PIB se va reduce la circa 5-6% în trimestrul al patrulea, depinzând de gradul de disponibilitate a creditelor, care nu a fost până în prezent ridicat. Cea mai mare parte a avansului economic se va datora inerţiei consumului", a afirmat Bartosz Pawùowski, analist pentru pieţe emergente la TD Securities din Londra.

El previzionează o încetinire bruscă a majorării PIB, de la 8% în 2008 la doar 3% anul viitor, şi prognozează un avans economic cuprins între 1 şi 2% pentru primul trimestru al anului viitor, menţionând că "Guvernul ar putea impulsiona în mod artificial consumul, chiar riscând stabilitatea pe termen lung".

La rândul său, Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland, a observat că majoritatea statelor din regiune sunt optimiste în ceea ce priveşte perspectiva exporturilor şi a investiţiilor străine directe. El a vizat recent mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.

"Problema este că toate statele din regiune se vor bate pentru o prăjitură mult mai mică, pe fondul scăderii comerţului şi contractării economiei", a spus Ash.

În ciuda unui optimism aparent, toţi analiştii români şi-au modificat perspectivele privind evoluţia economiei în ultimele trei luni ale anului, iar unii dintre ei se plasează cu estimările sub cei străini.

"Este posibil ca trimestrul al treilea să fie foarte bun, după care ultimul trimestru va fi mai slab decât ne-am obişnuit anul acesta. (…) Chiar şi aşa, trimestrul al patrulea va fi fabulos de mare în comparaţie cu regiunea", a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

Ultimele estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză indică pentru acest an o creştere economică de 9,1%, iar pentru 2009 de numai 6%. Prognozele BNR plasează avansul PIB a 8-9% în acest an şi 4-5% în 2009.

În primele şase luni din 2008, PIB a crescut în termeni reali cu 8,8%, după un avans 8,2% în primul trimestru şi de 9,3% în trimestrul al doilea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economia va creşte în acest an cu peste 8%, dar avansul va încetini la mai puţin de jumătate în 2009.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Economia va creşte în acest an cu peste 8%, dar avansul va încetini la mai puţin de jumătate în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei