Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 nov 2008 - Anul XIII, nr. 275 (3956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fonduri UE suplimentare şi subvenţii mai mari pentru agricultură, din 2010

România a obţinut posibilitatea de a acorda de la bugetul de stat subvenţii mai mari la hectar faţă de limitele actuale şi fonduri UE suplimentare pentru anumite sectoare, din 2010, în cadrul dezbaterilor privind modificarea politicii agricole europene, care s-au încheiat ieri cu un acord politic.

Consiliul de miniştri ai Agriculutrii din UE a ajuns la un acord politic privind modificările care vor fi aduse Politcii Agricole Comune (PAC) ca urmare a "controlului de sănătate", textul oficial urmând să fie aprobat formal de către Consiliu cel mai probabil în ianuarie, potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş.

Cele mai importante puncte pentru care România a negociat în ultimul an, de când a fost lansată dezbaterea privind PAC, se referă la alinierea mai rapidă a subvenţiilor pe hectar până la nivelul din vechile state membre, precum şi fonduri europene suplimentare pentru anumite categorii de agricultori.

Subvenţiile directe la hectar, formate din plăţi din fonduri UE şi sume complementare de la bugetul de stat, vor creşte mai rapid, întrucât România va putea acorda plăţi complementare mai mari, din 2010.

 

Subvenţii complementare mai mari

"Am obţinut posibilitatea de a creşte top-up-urile (plăţile complementare de la bugetul de stat - n.r.) pentru plăţile la hectar, din 2010. Ele nu vor mai reprezenta maxim 30% din valoarea plăţilor la hectar, ci 50%", a declarat, ieri, Dacian Cioloş.

Subvenţiile complementare sunt acordate de la bugetul de stat, iar până în 2010 o parte dintre sume pot fi acoperite din fonduri UE destinate dezvoltării rurale. România a solicitat ca această posibilitate să fie menţinută şi după 2010, însă Comisia Europeană nu a fost de acord, în condiţiile în care pentru alte state membre este obligatorie modularea (transferul de fonduri de la plăţile directe către dezvoltare rurală - n.r.), care nu se aplică în România până în 2016.

"Cât timp putem să luăm, vom lua, dar din 2010 oricum nu vom avea formele de ajutor de stat pe care le avem acum, deci fondurile bugetare vor putea fi direcţionate către top-up-uri", a spus Cioloş.

Agricultorii au primit pentru 2007 o plată directă din fonduri UE de circa 50 de euro pe hectar, iar pentru 2008 suma este de circa 60 de euro, urmând să crească gradual. Acestor subvenţii li se adaugă plăţile complementare.

Al doilea punct important al negocierilor PAC se referă la sprijinirea anumitor sectoare considerate "sensibile". Posibilitatea finanţării există, prin redirecţionarea a maxim 10% din alocarea totală UE pentru plăţile directe la hectar. România a obţinut acordarea unor fonduri suplimentare de 105 milioane euro, în perioada 2010-2016.

 

17 milioane de euro anual

"Noi am considerat că suma nu este foarte mare (echivalentul a 10% - n.r.) şi am cerut, împreună cu celelalte noi state membre alocarea de fonduri mai mari. A fost obţinută o alocare de 360 de milioane euro pe o perioadă de şase ani, 2010-2016, pentru 12 state membre, iar România a primit alocarea cea mai mare, de 105 milioane euro, ceea ce înseamnă o medie anuală de 17 milioane de euro", a explicat ministrul Agriculturii.

Finanţarea va fi acordată anumitor categorii de fermieri, din 2010.

"Pentru lapte, de exemplu, putem folosi banii dacă vrem să continuăm subvenţionarea laptelui de calitate în zonele de munte sau în zonele cu ferme mai mici. Va fi realizat un program, în care se va stabili care sunt sectoarele care vor beneficia. Putem folosi finanţarea şi pentru asigurarea anumitor culturi, este o abordare destul de largă, textele care vor fi adoptate vor cuprinde măsurile care pot beneficia de sprijin", a arătat Cioloş.

Alte puncte care au fost stabilite în urma acordului politic de la Bruxelles sunt amânarea aplicării în România a unor pachete de bunăstare animală cu doi ani, până în 2016, menţinerea mecanismului de intervenţie la cereale, deşi preţul de intervenţie a fost păstrat la acelaşi nivel, şi o majorare anuală a cotei de lapte de 1%.

"Noi am cerut în primă fază mai mult, o creştere de 2% pe an, apoi însă nu am mai insistat, pentru că unele state membre nu voiau să crească deloc, de teama scăderii preţurilor pe piaţă, Acesta a fost subiectul care a dus la dezbateri foarte lungi şi am vrut să avem o abordare moderată, echilibrată. Important este să avem acea rezervă pentru fermele care se extind sau sunt înfiinţate prin investiţii noi. În plus, în primul an nu am realizat cota alocată", a mai declarat Cioloş.

El a adăugat că a fost stabilit, de asemenea, ca statele membre care vor depăşi cota de lapte nu vor mai fi taxate dacă, per total la nivelul UE cantitatea alocată nu va fi depăşită.

Comisia Europeană a început anul trecut consultările pentru modificarea PAC, proces numit "control de sănătate". După acordul politic la care a ajuns Consiliul de miniştri, proiectul de modificare va fi aprobat formal cel mai probabil în luna ianuarie, după care vor fi aprobate o serie de regulamente care să pună în aplicare schimbările.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fonduri UE suplimentare şi subvenţii mai mari pentru agricultură, din 2010.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fonduri UE suplimentare şi subvenţii mai mari pentru agricultură, din 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei