Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 nov 2008 - Anul XIII, nr. 267 (3948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţurile de consum au crescut cu 1,06% în octombrie

Preţurile de consum au crescut în octombrie cu 1,06%, faţă de 0,4% în septembrie, pe fondul scumpirii semnificative a serviciilor şi a produselor alimentare, iar rata anuală urcă uşor, la 7,39%, comparativ cu 7,3% în luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie, tarifele la servicii au crescut pe medie cu 2,23%, în timp ce mărfurile alimentare au avut preţuri cu 1,14% mai mari faţă de luna anterioară. Mărfurile nealimentare au înregistrat scumpiri la jumătate din media preţurilor de consum, respectiv de 0,52%

Cele mai importante modificări de tarife au fost consemnate la serviciile de cinematografie, teatre, muzee, cheltuieli cu învăţământul şi educaţia (4,59%), la telefonie (3,35%) şi transport aerian (3,35%). Dacă în prima categorie creşterea reprezintă un comportament sezonier, începutul anului şcolar, următoarele două majorări de tarife sunt efectul direct al deprecierii monedei naţionale, care a pierdut în medie, în octombrie, 3,3% faţă de euro.

La categoria mărfurilor alimentare, preţul la ouă a urcat puternic, cu aproape 10%, dar scumpiri deloc neglijabile au avut loc şi la legume (3,68%) şi brânzeturi (3,45%).

Dintre alimentele incluse în coşul preţurilor de consum, doar patru produse au înregistrat ieftiniri, dar mult mai mici, respectiv sub 1,1%.

La mărfuri nealimentare se remarcă ieftinirea cu 0,3% a combustibililor.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2007 - octombrie 2008) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2006 - octombrie 2007) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,9%.

Rata medie lunară a inflaţiei din primele zece luni a fost de 0,6%, comparativ cu 0,5% în acelaşi interval din 2007.

În luna octombrie, creşterea indicelui preţurilor de consum, excluzând băuturile alcoolice şi tutunul a fost de 0,99%, iar prin eliminarea efectului combustibililor s-a ridicat chiar mai sus decât media pe total, respectiv la 1,17%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile de consum au crescut cu 1,06% în octombrie.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile de consum au crescut cu 1,06% în octombrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei