Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 oct 2008 - Anul XIII, nr. 253 (3934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tăriceanu: Inflaţia poate depăşi anul viitor 10%, ca efect al majorării salariilor pentru bugetari

Rata anuală a inflaţiei ar putea creşte anul viitor la peste 10%, cu tendinţă de creştere, ca urmare a majorării salariilor în sectorul bugetar la un nivel nesusţinut economic, a declarat, sâmbătă, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat, într-o emisiune a postului Realitatea TV, cât de mare este pericolul creşterii inflaţiei în condiţiile majorării salariilor în sectorul bugetar, premierul a răspuns că acesta este uriaş.

"La anul, inflaţia s-ar putea duce din nou la peste 10%, cu tendinţă de creştere, şi nu este singurul efect. Trebuie să avem grijă ce se întâmplă în zona privată, cu pierderea locurilor de muncă. Vor veni cei din zona contractulă şi, după aceea, sectorul privat credeţi că poate să rămână pe loc? Nu poate să rămână pe loc, migrează din sectorul privat în sectorul public. Este estimarea legată de efectele economice ale creşterii în privinţa locurilor de muncă: 300.000 locuri de muncă pierdute în sectorul privat, pentru că cei din sectorul privat nu au de unde să îşi scoată banii", a spus Tăriceanu.

La începutul lunii august, BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru acest an şi pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuită de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus minus un punct procentual.

În luna septembrie 2008, inflaţia anuală a coborât la 7,3%, de la 8,02% în luna august.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, în urmă cu o lună, că rata inflaţiei poate ajunge la 6% la sfârşitul acestui an.

România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2) în anul 2012.

Inflaţia statelor membre care vor să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Inflaţia poate depăşi anul viitor 10%, ca efect al majorării salariilor pentru bugetari.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Inflaţia poate depăşi anul viitor 10%, ca efect al majorării salariilor pentru bugetari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei