Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 sep 2008 - Anul XIII, nr. 212 (3893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor va fi majorat

Cuantumul ajutoarelor guvernamentale pentru încălzire va fi majorat pentru cazurile în care se folosesc gaze, cărbuni, lemne sau petrol, iar beneficiarii termoficării vor primi aceleaşi sume ca şi până acum, acordate prin compensarea preţului local, potrivit unui proiect de act normativ.

Proiectul de hotărâre de guvern, iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), prevede două etape de corectare a limitelor de venituri şi a nivelului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.

Astfel, pentru sezonul rece 2008 - 2009, noile măsuri propuse sunt creşterea cuantumului ajutoarelor la gaze naturale în două etape şi creşterea cuantumului ajutoarelor la lemne, cărbuni, combustibili petrolieri cu şapte la sută. Potrivit proiectului de act normativ, vor rămâne nemodificate ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică şi vor fi menţinute actualele limite de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei, respectiv limita superioară de până la 615 lei pe membru de familie.

Astfel, creşterea cuantumului ajutoarelor la gaze naturale se va face într-o primă etapă cu aproximativ 18 la sută pentru perioada noiembrie – decembrie 2008, reprezentând 12,5 la sută creşeterea de preţ înregistrată începând cu luna iulie 2008 şi cinci la sută din octombrie 2008.

 

Cuantumurile actuale vor creşte de la 233 de lei la 275 de lei

"Astfel, pentru prima tranşă de venituri (pentru cele mai sărace familii), cuantumurile actuale vor creşte de la 233 de lei la 275 de lei", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ citat.

În cea de-a doua etapă este prevăzută o majorare cu încă zece la sută, de la 1 ianuarie 2009, reprezentând creşterea prognozată a preţului care se va stabili pentru trimestrul I al anului 2009, suplimentar faţă de creşterea cu 18 la sută pentru perioada noiembrie – decembrie 2008 care se realizează în prima etapă.

"Pentru prima tranşă de venituri (pentru cele mai sărace familii) cuantumurile vor creşte la 303 lei", potrivit notei de fundamentare.

Proiectul de act normativ prevede şi creşterea cuantumului ajutoarelor la lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri cu şapte la sută, reprezentând trei sferturi din creşterea medie a preţurilor de consum în 2008 (7,5 la sută) şi un sfert din creşterea medie a preţurilor de consum pe 2009 (4,5 la sută). Astfel, pentru prima tranşă de venituri, cuantumurile actuale vor creşte de la 50 de lei la 54 de lei, iar pentru beneficiarii de ajutor social vor creşte de la 54 de lei la 58 de lei.

 

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, fără modificări

"Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică nu necesită modificări, acestea acordându-se prin compensarea procentuală a preţului local al energiei termice facturată lunar populaţiei, pe tranşe de venituri, procedură care va fi menţinută şi în viitor", se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, se va asigura, ca şi în anii pecedenţi, acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei populaţiei cu venituri reduse, compensând cheltuielile între zece la sută pentru familiile cu venituri de până la 615 lei de persoană şi până la sută la sută pentru cele mai sărace familii.

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de hotărâre, efortul bugetar pentru acordarea de ajutoare de încălzire cu energie termică este de aproape 447 de milioane de lei, cu gaze naturale de peste 476,5 milioane de lei iar pentru încălzirea cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri Executivul va aloca alţi 532,6 milioane de lei.

Astfel, dacă suma cheltuită pentru acest tip de ajutoare în perioada noiembrie 2007 – martie 2008 au fost de peste un miliard de lei, pentru perioada noiembrie 2008 – martie 2009 sumele cheltuite vor ajunge la aproape 1,5 miliarde de lei, cu peste 384 de milioane de lei în plus.

"Influenţele bugetare sunt incluse în bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse pentru anul 2008, precum şi în bugetele locale. Pentru anul 2009, influenţele bugetare sunt incluse în proiectul legii bugetului de stat, respectiv în proiectele bugetelor locale aferente anului 2009", se mai arată în nota de fundamentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor va fi majorat.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor va fi majorat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei