Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Salariul mediu net a urcat în iulie la 1.308 lei

Creşterea salariului mediu nominal net s-a accelerat la 25,8% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2007, astfel că valoarea acestuia a ajuns la 1.308 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Majorarea a fost superioară celei din iunie, când avansul a fost de 24,4%, comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.214 lei), iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (732 lei), se arată într-un comunicat al INS.

Salariile angajaţilor din activităţi de intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii, au continuat să fie ridicate, situându-se la 3.164 lei.

Comparativ cu luna iunie, câştigul salarial mediu nominal net a urcat cu 2,7%.

În acelaşi timp, câştigul salarial mediu nominal brut a ajuns în iulie la 1.769 lei, cu 1,8% mai mare faţă de luna precedentă.

 

Creşteri ale câştigului salarial mediu net

În luna iulie, în majoritatea activităţilor economice au fost înregistrate creşteri ale câştigului salarial mediu net, generate, în principal, de acordarea de prime, inclusiv a primelor de vacanţă, negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari, se spune în comunicat.

Astfel, creşteri cuprinse între 11% şi 18% au fost consemnate în industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări ale caselor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) şi industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari.

Avansuri de 7%-10% au fost înregistrate în edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi, industria altor mijloace de transport, industria minieră, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, industria de maşini şi aparate electrice, administraţie publică şi activităţi anexe şi auxiliare de transport.

De asemenea, salariile au crescut cu 5%-7% în informatică şi cercetare-dezvoltare, transporturi tereste, captarea, tratarea şi distribuţia apei, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale şi construcţii.

Pe de altă parte, scăderi ale câştigului salarial mediu net în iulie, faţă de luna precedentă, au fost determinate de acordarea de prime şi sume din profitul net în luna anterioară sau de realizarea unei producţii mai mici.

 

Scăderi în industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii

Cele mai importante scăderi, de 13,9%, au fost înregistrate în industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii.

Angajaţii din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale au câştigat cu 7,9% mai puţin decât în luna precedentă, notează INS.

Totodată, diminuări de 1%-3,5% au fost consemnate în activităţi precum poştă şi telecomunicaţii, învăţământ, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii), activităţi de poştă si curier şi industria metalurgică.

Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,8%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie a acestui an.

Comparativ cu iulie 2007, indicele câştigului salarial real a urcat cu 15,4%.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariul mediu net a urcat în iulie la 1.308 lei.
 Vizualizări articol: 316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariul mediu net a urcat în iulie la 1.308 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei