Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 aug 2008 - Anul XIII, nr. 200 (3881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suma alocată pentru subvenţionarea motorinei este insuficientă

Suma alocată pentru subvenţionarea cu un leu pe litru a motorinei folosite la însămânţările din toamnă este insuficientă, iar Ministerul Agriculturii nu poate extinde plafonul total, astfel că va devansa termenul de folosire a banilor pentru ca fondurile nefolosite să poată fi redistribuite.

Ministerul Agriculturii subvenţionează anual cu un leu pe litru motorina folosită la însămânţările din primăvară şi toamnă, acesta fiind un sprijin notificat Comisiei Europene, care poate fi aplicat în perioada 2007-2009 în parametri aprobaţi.

Suma totală pentru acest an este de 109,2 milioane de lei, din care în campania din primăvară au fost utilizaţi 60 de milioane de lei.

"Pentru toamnă au mai rămas 49,2 milioane de lei, sumă care este insuficientă. Fiind un plafon fix s-a făcut o alocare pe judeţ, fiecare judeţ fiind obligat să se încadreze în suma respectivă. Suma ar fi suficientă dacă fermierii ar ridica adeverinţa pentru suprafaţa pe care o vor însămânţa în toamnă şi nu adeverinţe pe care nu le vor folosi în totalitate", a declarat Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

El a adăugat că instituţia a cerut direcţiilor agricole să verifice dacă folosirea adeverinţelor (fermierii primesc de la direcţiile agricole, în funcţie de suprafaţa pe care se angajează să o însămânţeze, adeverinţe pe care folosesc la achiziţia motorinei - n.r.) este în concordanţă cu suprafaţa cultivată. În acelaşi timp, termenul limită de folosire a adeverinţelor, stabilit la 15 noiembrie, va fi devansat, cel mai probabil cu o lună, pentru ca sumele neutilizate să poată fi redistribuite în timp util altor agricultori.

"Vom devansa termenul, pentru ca adeverinţele neutilizate în totalitate să poată fi redistribuite altor fermieri. Se va face o relocare a cotelor de la cei care nu le-au folosit", a afirmat Albu.

Redistribuirea sumelor nefolosite nu garantează că toţi fermierii vor primi subvenţia, însă Ministerul Agriculturii nu poate majora plafonul total peste nivelul notificat Comisiei Europene.

"Noi am făcut demersuri, în sensul că am purtat discuţii cu reprezentanţii noştri de la Comisia Europeană despre posbilitatea de a mări plafonul total dar nu se poate, este exclus", a spus secretarul de stat.

În ceea ce priveşte distribuirea sumelor, judeţele aplică metode diferite.

 

Distribuirea subvenţiilor creează probleme

"Unele judeţe aplică principul «primul venit, primul servit», altele merg pe ideea de proporţionalitate (dacă suma este insuficientă, subvenţia scade proporţional, cu acelaşi procent pentru toţi solicitanţii). Acolo unde se aplică regula «primul venit, primul servit» cei de la direcţia agricolă stăpânesc foarte bine toată treaba, iar agricultorii au cerut adeverinţe doar pentru suprafaţa însămânţată. Acolo unde se merge pe ideea de proporţionalitate s-a terminat foarte repede plafonul alocat, iar rezolvarea este să devansăm termenul limită de folosire, ca să putem redistribui ceea ce nu folosesc unii fermieri", a mai spus Albu.

Distribuirea subvenţiilor creează probleme. În Timiş, de exemplu, peste 50 de agricultori au protestat la Direcţia Agricolă, nemulţumiţi că subvenţiile la motorină s-au epuizat în faţa lor şi au acuzat conducerea direcţiei că banii au fost acordaţi preferenţial.

"Este o brambureală totală, pe care ei a (Ministerul Agriculturii - n.r.) au creat-o. Unii nu primesc deloc, alţii primesc doar 0,44 de lei în loc de un leu, pentru că ei au calculat că plafonul ajunge pentru 44% din necesar. Şi aşa sprijinul este mic faţă de alte state europene. Nu ar trebui să se aplice nici regula «primul venit, primul servit», nici o subvenţie redusă, ci ar trebui ca toţi agricultorii să primească dreptul, aşa cum e trecut în prevederile legale. Problema este că nu s-a luptat la Bruxelles pentru un plafon suficient", a spus Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Membrii Ligii va protesta în septembrie, problemele privind motorina fiind unul dintre motivele protestului.

Subvenţia de un leu este acordată pentru 39 de litri la hectar. Totodată, fermierii mai beneficiază de o reducere a accizei la motorină de 0,65 de lei pentru 48 de litri pe hectar. Astfel, potrivit Ministerului Agriculturii, fermierii primesc un sprijin cumulat de 1,65 de lei pentru 39 de litri, iar pentru nouă litri o subvenţie de 0,65 de lei.

În prima etapă de acordare a subvenţiei de un leu pe litrul de motorină, aferentă culturilor agricole de primăvară, de această formă de sprijin au beneficiat circa 67.000 de fermieri, pentru o suprafaţă de circa 1,5 milioane hectare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suma alocată pentru subvenţionarea motorinei este insuficientă.
 Vizualizări articol: 374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suma alocată pentru subvenţionarea motorinei este insuficientă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei