Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şansele unei recesiuni economice în România, în scădere

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a revizuit, ieri, în scădere şansele apariţiei unei recesiuni economice în România, de la 35-50%, la 25-40% şi a încadrat sistemul bancar românesc în "grupa de risc şapte", cu o treaptă peste evaluarea anterioară.

Analiştii Standard&Poor's au modificat estimările privind incidenţa activelor problematice din sistemul financiar şi au încadrat riscul legat de o recesiune economică la 25-40%, comparativ cu varianta anterioară, de 35-50%, se arată într-un comunicat al agenţiei.

"Îmbunătăţirea privind sectorul bancar reflectă ritmul bun de creştere şi de profitabilitate, după mai mulţi ani de majorări sănătoase şi de acumulare de capital în economie. Intrările masive de capital străin din sectorul bancar au creat o bază solidă pentru accelerarea creditării", se spune în comunicat.

Revizuirea reflectă, de asemenea, gradul din ce în ce mai ridicat de penetrare a sectorului bancar şi îmbunătăţirile tehnologice din acest domeniu.

Analiştii notează că această evoluţie a fost determinată în mare măsură de importul de tehnologie occidentală, a convergenţei cu cerinţele UE şi a implementării principiilor Basel II.

"În pofida acestor îmbunătăţiri, riscurile din sectorul bancar din România sunt mai ridicate decât în alte state din regiune, precum Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Lituania şi Polonia. Acest lucru este generat de acumularea de dezechilibre economice, de efectele negative ale tensiunilor financiare internaţionale, deteriorarea flexibilitării, ca urmare a volumului limitat de depozite atrase, gradul ridicat de dependenţă faţă de capitalul băncilor-mamă şi de cadrul de reglementare încă slab, dar care face progrese", se arată în comunicat.

Sectorul bancar românesc rămâne puternic concentrat în jurul primelor bănci în funcţie de active şi este dominat de investitori străini, tocmai această ultimă caracteristică urmând să contribuie la menţinerea unui calităţi ridicate a acestui domeniu.

"Cadrul de reglementare al Băncii Naţionale a României a oferit un mecanism mai bun de administrare a unor eventuale riscuri sistemice. Aderarea la UE furnizează o ancoră puternică pentru îmbunătăţirea reglementărilor bancare", se spune în comunicat.

Economiştii internaţionali notează că deşi România a înregistrat creşteri economice robuste în ultimii ani, economia dă semne clare de supraîncălzire, riscul unei "aterizări dure" fiind amplificat de dezechilibrele externe ridicate, o politică fiscală prociclică, de avansul preţurilor, o volatilitate ridicată a cursului şi de turbulenţele internaţionale.

Ca factori pozitivi, analiştii notează intrările de capital, creşterea cererii interne şi aderarea la UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şansele unei recesiuni economice în România, în scădere.
 Vizualizări articol: 410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şansele unei recesiuni economice în România, în scădere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei