Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noile prognoze privind inflaţia reflectă mai bine realitatea

Noile prognoze ale Băncii Naţionale a României (BNR) privind inflaţia aferentă acestui an şi anului viitor, anunţate ieri, se apropie de estimările medii ale pieţei şi reflectă mai bine realitatea, consideră analiştii economici.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, revizuirea în sus a inflaţiei a fost generată atât de presiunile din partea excesului de cerere, amplificate de accelerarea creşterii PIB din primul trimestru din 2008, dar şi de dinamica alertă a creşterii salariilor din sectorul bugetar şi de majorările preconizate ale pensiilor.

"Prognoza este realistă, foarte uşor peste aşteptările pieţei. Mi se pare mult mai realistă acum estimarea pentru 2009 (...) Citesc o doză de îngrijorare, care ar putea apărea la toamnă, în momentul creşterii salariilor", a declarat, ieri, Lucian Anghel, economist şef al BCR.

Referindu-se la inflaţia din 2009, şeful departamentului de cercetare din Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a arătat că revizuirea pare inexplicabilă, în condiţiile în care BNR a diminuat, în luna mai, prognoza aferentă anului viitor.

"În esenţă, estimarea pentru acest an este mai aproape de a noastră, de 6,5%. Pe de altă parte, 4,2% pentru 2009 pare inexplicabil, pentru că în mai scăzuseră prognoza. Cred că sunt mai aproape de realitate acum", a spus Dumitru.

El este de părere că există riscuri ridicate ca inflaţia să iasă din intervalul ţintit de BNR şi în 2009, aceasta fiind, în opinia lui, motivaţia care stă la baza creşterii de dobândă la 10,25% operată în cea mai recentă şedinţă a Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

În ceea ce priveşte dobânda, economistul BCR consideră că aceasta va fi menţinută la 10,25% în acest an.

"Deşi nu s-au pronunţat explicit, probabil vor menţine dobânda la 10,25%. Nu mă aştept la majorări. Scenariul nostru ia în calcul intrarea inflaţiei pe un trend descendent, în condiţii normale", a spus Anghel.

Guvernatorul BNR a prezentat, ieri, raportul trimestrial asupra inflaţiei, în care a inclus nu numai estimările privind inflaţia din 2008 şi 2009, ci şi factorii determinanţi ai evoluţiei preţurilor.

"N-au zis nimic de restricţiile de creditare. Cred că impactul noilor norme va fi unul important. După şedinţa în care BNR a crescut dobânda, mă aşteptam la un discurs mai dur, mai ales că măsura nu fusese anticipată de piaţă", a mai spus Dumitru.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte ţinta de inflaţie pe 2010, Isărescu a declarat că nu este o decizie uşor de luat. El va discuta cu Consiliul de Administraţie al băncii centrale nivelul urmărit, iar apoi, după vacanţă, va prezenta proiecţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile prognoze privind inflaţia reflectă mai bine realitatea.
 Vizualizări articol: 321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noile prognoze privind inflaţia reflectă mai bine realitatea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei