Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cursul BNR a coborât la un nou minim al anului

Cursul de schimb a închis şedinţa interbancară de ieri la 3,5040 - 3,5070 lei/euro, nivel în imediata apropiere a celui de vineri, după ce în cursul zilei a spart pentru scurt timp pragul de 3,5 lei/euro, ca urmare a anunţului BNR de revizuire în urcare a prognozei privind inflaţia din 2008 şi 2009.

Primele tranzacţii de ieri au fost realizate la 3,5070 - 3,5100 lei/euro, cotaţiile fiind în imediata apropiere a celor de la finele şedinţei de vineri, de 3,5060 - 3,5100 lei/euro.

După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat revizuirea în urcare a prognozei privind inflaţia din 2008 şi 2009, leul s-a apreciat faţă de euro şi cursul de schimb a spart pragul de 3,5 lei/euro.

Paritatea cea mai redusă la care au fost realizate tranzacţiile a fost de 3,4960 - 3,4990 unităţi, în timp ce maximul a fost înregistrat la deschiderea zilei.

La închiderea şedinţei interbancare locale, monedele din regiune erau în staţionare comparativ cu euro, singura excepţie fiind forintul, care înregistra o uşoară depreciere.

"În timpul declaraţiilor guvernatorului Băncii Naţionale a României, investitorii au fost agitaţi, iar cursul de schimb a început să coboare, spărgând pragul de 3,5 lei/euro, în timp ce valutele din regiune s-au depreciat uşor. Revizuirea prognozei privind inflaţia poate duce la o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară, operaţiune care face leul o monedă foarte atractivă pentru investitori. Cu toate acestea, volumele tranzacţionate au fost sub media unei şedinţe normale, în lipsa investitorilor străini", a afirmat dealerul unei bănci.

În aceste condiţii, cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut ieri la 3,5010 lei/euro, la un nou minim al anului.

O rată inferioară celei de ieri a fost stabilită de BNR la 24 decembrie 2007, când paritatea leu/euro a fost de 3,4673 unităţi.

Comparativ cu rata anunţată vineri de banca centrală, de 3,5171 lei/euro, cursul calculat în şedinţa de ieri este mai redus cu 1,61 bani.

Aprecierea leului a fost marcată şi comparativ cu dolarul american, referinţa BNR scăzând cu 1,11 bani, la 2,2477 lei/dolar faţă de paritatea de vineri, când un dolar a fost cotat la 2,2588 lei.

 

Prognoza inflaţiei, revizuită în creştere

BNR a revizuit, ieri, în creştere prognoza privind inflaţia din 2008 şi 2009, de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%.

"Nu mai trebuie să punem la îndoială faptul că economia este supraîncălzită. Atunci când creşterea economică suprasolicită, bineînţeles că apar efectele negative, care se manifestă prin presiuni inflaţioniste şi deficit extern, care tinde să se limiteze la 14%", a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a adăugat că există şanse ca la sfârşitul anului creşterea economică să se situeze între 8 şi 9%, iar inflaţia între 6 şi 7%.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

Totodată, guvernatorul a arătat că nu exclude riscul ca deficitul bugetar să ajungă spre nivelul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), având în vedere că acest an este unul electoral.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursul BNR a coborât la un nou minim al anului.
 Vizualizări articol: 339 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cursul BNR a coborât la un nou minim al anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei