Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 aug 2008 - Anul XIII, nr. 180 (3861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acciza la motorina pentru agricultură a fost redusă

Acciza pentru motorina folosită în acest an în agricultură a fost redusă cu 65 de bani pe litru, la 0,27 lei/litru, pentru producătorii care exploatează suprafeţe de teren agricol individual sau în forme de asociere, precum şi pentru grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute.

Acciza pentru motorina utilizată în agricultură a fost redusă printr-o hotărâre aprobată, joi, de Guvern.

"În 2008, pentru motorina utilizată în agricultură, la efectuarea lucrărilor agricole mecanizate, se aplică o acciză redusă de 80,971 euro/1.000 litri, respectiv de 0,27 lei/litru. Sprijinul financiar rezultat dintre acciza redusă şi cea standard este de 193,654/1.000 litri, respectiv 0,65 lei/litru", se arată într-un comunicat al Executivului.

 

Agricultorii, în evidenţa APIA

Pentru a beneficia de reducerea accizei, producătorii trebuie să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu suprafeţele de teren pe care le exploatează şi pentru care solicită motorină cu acciză redusă.

Sprijinul financiar se acordă pe baza adeverinţelor pentru motorină eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru obţinerea sprijinului financiar, producătorii agricoli trebuie să întocmească cereri, însoţite de copia actului de identitate pentru persoane fizice sau copia certificatului de înmatriculare şi/sau certificatul de înregistrare pentru persoane juridice şi de adeverinţa eliberată de APIA care certifică suprafaţa exploataţiei.

După primirea adeverinţei, beneficiarii se prezintă la depozitele sau la staţiile de distribuţie a motorinei şi achiziţionează motorină, în baza adeverinţei în original, la preţul practicat de furnizor, mai puţin diferenţa de acciză. Furnizorii de motorină îşi vor recupera ulterior diferenţa de acciză de la autoritatea fiscală, pe baza unei confirmări primite de la direcţiile de agricultură şi dezvoltare rurală, se arată în comunicat.

 

Compensarea pierderilor pentru agricultori

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, la începutul lunii iulie, că Guvernul a decis, prin a doua rectificare bugetară din acest an, să aloce o sumă de 100 milioane lei pentru a susţine reducerea accizelor la motorina utilizată în agricultură.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a precizat atunci că acciza pentru motorina folosită în agricultură va fi redusă cu 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar.

Întrebat despre influenţa pe care o va avea această măsură asupra preţurilor produselor agro-alimentare, Cioloş a spus că acestea nu depind doar de fermier.

"Nu depinde doar de agricultori preţul la care ajunge produsul pe raft. Pentru anumite produse care sunt vândute direct către consumatori, cum ar fi legumele şi fructele, s-ar putea vedea acest efect. De multe ori, însă, agricultorii au fost în pierdere şi nu au putut să scumpească pe măsura creşterii costurilor. Sper ca reducerea accizei să compenseze măcar aceste pierderi", a adăugat ministrul.

Acciza la motorină a fost majorată la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro/tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.

România a solicitat avizul Comisiei Europene pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, iar Vosganian a anunţat, la începutul lunii iulie, că a primit un răspuns favorabil din partea CE pentru scăderea acestei taxe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acciza la motorina pentru agricultură a fost redusă.
 Vizualizări articol: 437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acciza la motorina pentru agricultură a fost redusă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei