Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2008 - Anul XIII, nr. 178 (3859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Încrederea românilor în economia ţării este în scădere

România se situează pe poziţia a patra în UE după nivelul de încredere al populaţiei şi al mediului de afaceri în economie, cu un indice de 101,4 puncte în luna iulie, în scădere însă faţă de luna precedentă şi finele anului trecut, în timp ce media blocului comunitar este de 88,7 puncte.

România este devansată de Polonia - 111,7 puncte, Bulgaria - 111,1 puncte şi Cipru - 109,6 puncte, potrivit sondajului "Mediul de Afaceri şi Consumatorii", realizat de Directoratul General pentru Domeniul Economic şi Financiar al CE privitor la luna iulie şi prezentat ieri.

În luna iunie indicele din România a fost de 102,9 puncte, iar în decembrie de 106,4 puncte.

Indicele încrederii în economie este realizat pe baza datelor privind percepţia asupra industriei, serviciilor, sectorului de retail, construcţiilor şi a încrederii consumatorului.

 

Percepţia populaţiei

Percepţia evoluţiei locurilor de muncă a scăzut la 7 puncte, de la valoarea de 9 puncte înregistrată în iunie 2008 şi decembrie 2007. Pentru următoarele trei luni nivelul de încredere privind locurile de muncă a crescut la 9 puncte, de la 8 puncte în iunie, dar sub 13 puncte înregistrate în ultima lună a anului precedent.

Indicele privind încrederea consumatorului ia în considerare situaţia financiară a gospodăriilor, situaţia economică generală, aşteptările privind şomajul şi economisirea, toate pentru următoarele 12 luni.

Situaţia financiară a gospodăriilor pentru următorul an s-a înrăutăţit de la 4 puncte în iunie şi 10 puncte în decembrie, la 3 puncte în luna iulie. Pentru ultimele 12 luni s-a consemnat o scădere la -6 puncte, de la nivelul de -3 puncte înregistrate în iunie şi 2 puncte în decembrie.

Situaţia generală a economiei în următoarele 12 luni a fost percepută negativ, în scădere la -2 puncte în iulie, de la -1 puncte în iunie şi un punct în decembrie anul precedent, în timp ce percepţia situaţiei economice pentru ultimele 12 luni a fost constantă, -13 puncte în iunie şi iulie, în scădere faţă de nivelul de -9 puncte din ultima lună a anului anterior.

Gradul de economisire a rămas constant în iunie şi iulie, la -48 puncte, dar a pierdut 5 puncte faţă de -43 puncte în decembrie 2007. Nivelul de percepţie a gradului actual de economisire s-a îmbunătăţit în ultima lună, crescând cu un punct faţă de -47 puncte în iunie, dar a scăzut comparativ cu -43 puncte în ultima lună a anului anterior.

Nivelul şomajului în următoarele 12 luni a consemnat o scădere la 12 puncte, în iulie, faţă de 13 puncte în luna precedentă şi 17 puncte în decembrie.

Percepţia românilor privitor la achiziţii majore în următoarele 12 luni a coborât la -26 puncte, de la -25 puncte în iunie şi -24 în decembrie, în timp ce pentru achiziţii importante în prezent a scăzut la -32 puncte, de la valoarea de -27 puncte înregistrată în iunie şi decembrie.

 

Evoluţii şi perspective

Referitor la evoluţia preţurilor în următoarele 12 luni, aşteptările au scăzut la 57 de puncte, de la 60 de puncte în iunie, dar peste valoarea de 51 puncte în decembrie 2007. Percepţia asupra preţurilor în ultimele 12 luni s-a plasat la 77 puncte în iulie, în scădere cu 2 puncte, comparativ cu luna anterioară, dar peste valoarea de 58 de puncte din ultima lună din 2007.

Intenţia românilor de a achiziţiona un autoturism a urcat la -61 puncte pentru trimestrul al treilea al anului, comparativ cu -66 puncte în trimestrul al doilea din 2008 şi -67 puncte în perioada iulie-septembrie 2007.

Perspectivele construirii sau achiziţiei unei locuinţe s-au deteriorat la -80 puncte pentru trimestrul trei, de la -78 puncte în trimestrul al doilea şi -76 puncte în perioada iulie-septembrie 2007.

Intenţia privind achiziţia de bunuri destinate locuinţei sau efectuarea unor lucrări în trimestrul al treilea a scăzut cu 2 puncte, la -44 puncte, de la -42 puncte în trimestrul al doilea, dar a rămas constantă faţă de trimestrul al treilea al anului anterior.

Cea mai redusă valoare a încrederii în economie în luna iulie a fost consemnată în Spania 74,2 puncte, urmată de Letonia, cu 77,3 puncte şi Estonia, cu 81 puncte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încrederea românilor în economia ţării este în scădere.
 Vizualizări articol: 310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Încrederea românilor în economia ţării este în scădere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Kkkt..... trimis de
(31 iul 2008, 16:46:48
O tara de ****,un sistem de ****!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei