Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iul 2008 - Anul XIII, nr. 176 (3857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sindicatele pensionarilor cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie

Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) solicită Guvernului să aprobe devansarea majorării punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 septembrie, şi nu 1 noiembrie, cum a propus ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Pensionarii au trimis această solicitare ministrului Paul Păcuraru, săptămâna trecută, ţinând cont de evoluţia inflaţiei din acest an, de creşterea preţurilor la o serie de produse alimentare de bază, precum şi a tarifelor la servicii, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele FNSPR, Marin Iancu.

Pensionarii susţin că pentru a fi menţinută puterea lor de cumpărare ar fi trebuit să se acorde indexări cel puţin la nivelul indicelui inflaţiei, calculate pentru principalele produse alimentare şi servicii sau să se fi majorat valoarea punctului de pensie cu mai multe luni în urmă.

În plus, din analiza făcută de FNSPR a rezultat că salariul mediu brut pe economie de 1.550 de lei, în baza căruia s-a stabilit actualul cuantum al punctului de pensie, a fost subevaluat, acest fapt fiind confirmat de evoluţia salariilor: 1.623 de lei în ianuarie, 1.543 de lei în februarie, 1.623 de lei în martie, 1.751 de lei în aprilie şi 1.704 lei în mai.

"Aceste date permit să se estimeze o medie anuală a salariului brut de aproximativ 1.800 de lei. Consecinţa acestei subevaluări a salariului mediu brut luat în calcul a fost un cuantum al punctului de pensie de 581,3 lei, mai mic decât cel care ar fi rezultat dacă în calcul s-ar fi luat un salariu stabilit în mod realist. De exemplu, în situaţia în care se lua ca bază de calcul un salariu mediu brut de 1.800 de lei, valoarea punctului de pensie ar fi fost 675 de lei", a explicat Marin Iancu.

 

Majorare în avans

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat, săptămâna trecută că pensiile vor fi majorate în avans, la 1 noiembrie, cu 20%, astfel încât valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie.

Păcuraru a explicat că majorarea în avans este impusă de Legea 250/2007 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, care obligă Guvernul ca de la 1 ianuarie 2009 să asigure o valoare a punctului de pensie echivalentul a 45% din salariul mediu brut.

Păcuraru a precizat că în prezent valoarea punctului de pensie este 581,3 lei şi reprezintă 37,5% din salariul mediu brut pe economie, acesta fiind 1.550 de lei.

"Dacă majorăm în avans, se majorează la valoarea de acum a salariului mediu, de 1.550 de lei, deci valoarea punctului de pensie va trebui să fie de 697,4 lei, ceea ce presupune o majorare cu 19,9% faţă de nivelul actual. De la 1 ianuarie 2009 vom avea alt salariu mediu brut pe economie, a cărui valoare nu o cunoaştem încă, şi atunci va fi iar aplicată Legea 250/2007, în funcţie de noua valoare a salariului mediu", a declarat Paul Păcuraru.

Totodată, ministrul Muncii a subliniat că majorarea în avans a pensiilor se face în vederea respectării prevederilor legale, mai ales că excedentul bugetar permite acest lucru.

"Siguranţa majorării depinde de buget şi nu există temere în această privinţă. Dimpotrivă, nu avem semnale că excedentul va dispărea în semestrul doi", a mai spus Păcuraru.

Valoarea punctului de pensie a fost majorată anul trecut de Guvern cu 30%, cu începere de la 1 noiembrie 2007, şi a crescut din nou de la 1 ianuarie 2008, la 581 de lei. Următoarea etapă de majorare a pensiilor a fost programată pentru 1 ianuarie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele pensionarilor cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie.
 Vizualizări articol: 354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele pensionarilor cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si ce mai vor pensionarii???? trimis de
(29 iul 2008, 21:49:21
dar la salariati cand mai dati????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei