Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2008 - Anul XIII, nr. 154 (3835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Electrica riscă să iasă de pe piaţă din lipsă de lichidităţi

Distribuitorul şi furnizorul de energie de stat Electrica are creanţe restante totale de 710 milioane de lei, dintre care aproape jumătate de la CFR, iar compania riscă să iasă din piaţă pentru că este în criză de lichidităţi, a declarat, ieri, directorul de furnizare al companiei, Ioan Silvaş.

"Din piaţa de energie nu poate fi susţinută activitatea CFR, zona de minerit şi închideri de mine", a spus Silvaş, prezent la audierile Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor privind preţurile energiei în România.

Cel mai mare datornic la Electrica este CFR, cu 309 milioane lei, în timp ce companiile miniere cumulează creanţe restante de 216 milioane lei.

"Există riscul de eliminare din piaţă a acestor operatori (cele trei filiale rămase în portofoliul Electrica, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord, n.r.). Compania riscă să iasă din piaţă, pentru că este în criză de lichidităţi ", a spus Silvaş.

El a adăugat că reprezentanţii Electrica au discutat cu oficialii ministerelor Economiei şi Transporturilor, acţionarul CFR, despre situaţia datoriilor CFR.

"Soluţia nu este la noi, ci la ministere sau mai sus, la Guvern", a mai spus Silvaş.

 

Minus de 200 de milioane de lei la profit

Potrivit lui Cătălin Stancu, directorul de dezvoltare a afacerilor din Electrica, societatea are un minus de 200 de milioane de lei la profit din cauză că rata de rentabilitate pe activele reglementate investite, pentru intervalul 2008-2012, este de 7%, faţă de 10% pentru operatorii privaţi.

Rata de rentabilitate este stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, iar în perioada 2005-2008 aceasta a fost tot de 7% pentru Electrica şi de 12% pentru companiile private de distribuţie şi furnizare a energiei.

"Pe distribuţie am făcut profit minim, marja brută a fost între 1 şi 3%, la limita de subzistenţă", a spus Stancu, referindu-se la rezultatele financiare ale Electrica.

Totodată, CEZ Oltenia are de recuperat de la CFR 170 de milioane lei, a spus Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al companiei. El a adăugat că, şi în aceste condiţii, CEZ continuă să investească 60 milioane euro pe an.

La rândul său, Matteo Codazzi, preşedintele Enel România, a afirmat că subsidiarele companiei din Dobrogea şi Banat au creanţe restante la CFR de 90 de milioane de euro, nivel apropiat de cel al investiţiilor anuale.

Electrica a consemnat anul trecut venituri totale de 6,5 miliarde de lei (1,94 miliarde euro), cu 6,5% mai mari faţă de anul 2006, în timp ce profitul brut a stagnat la 200 milioane de lei, potrivit datelor distribuitorului şi furnizorului de energie de stat furnizate, la sfârşitul lunii iunie.

Rezultatele consolidate ale Electrica includ datele financiare ale filialelor Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi Muntenia Sud, precum şi pe cele ale firmei de întreţinere şi servicii Electrica Serv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Electrica riscă să iasă de pe piaţă din lipsă de lichidităţi.
 Vizualizări articol: 321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Electrica riscă să iasă de pe piaţă din lipsă de lichidităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei