Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iun 2008 - Anul XIII, nr. 149 (3830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scumpiri la gaze şi energie electrică de la 1 iulie

ANRE a anunţat, ieri, că preţurile gazelor vor creşte de la 1 iulie în medie cu 12,5%, ca urmare a majorării costurilor cu achiziţia gazelor naturale în ianuarie - iunie 2008, precum şi pentru recuperarea parţială a diferenţelor de preţ înregistrate în aceeaşi perioadă.

Astfel, noile preţuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh în cazul E.ON Gaz România (în creştere cu 11,6% faţă de cele curente) şi de 104,70 lei/MWh în cazul Distrigaz Sud Bucureşti (în creştere cu 12,5% faţă de cele curente).

Distribuitorul de gaze E.ON Gaz s-a arătat nemulţumit de procentul de creştere acordat de ANRE, întrucât a solicitat majorarea tarifelor cu 24% începând cu 1 iulie.

"Majorarea cu 11,6 % a preţului final al gazelor naturale pentru clienţii casnici ai E.ON Gaz România, anunţată de către ANRE, nu permite companiei noastre să asigure securitatea furnizării pentru clienţii săi prin înmagazinarea cantităţilor necesare pentru iarnă şi nici să-şi acopere costurile de achiziţie ale gazelor naturale şi pierderile înregistrate până acum", se arată într-un comunicat al companiei.

E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, cel de-al doilea mare distribuitor de pe piaţa gazelor, au cerut o creştere de circa 19%, la 1 aprilie, însă ANRE nu a fost de acord, astfel că solicitările celor două companii au urcat la 25%,

Ultima majorare a preţurilor gazelor livrate populaţiei, cu 8,5%, a avut loc la 2 februarie.

Consumul de gaze din România se ridică la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, în proporţie de 60-65% de gazele produse de Petrom şi Romgaz. România importă, prin intermediari, gaze de la Gazprom.

 

O nouă scumpire la gaze în octombrie.

Preţul gazelor pentru populaţie nu va mai creşte în trimestrul al treilea, dar ar putea urca din nou la 1 octombrie, dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va primi cereri justificate de la distribuitori.

"Dacă distribuitorii vor demonstra că după trimestrul al treilea au avut costuri justificate, acestea vor fi recunoscute la acea dată. Majorările de la 1 iulie acoperă costurile justificate ale distribuitorilor până în luna mai inclusiv", a declarat, ieri, directorul de preţuri şi tarife din ANRE, Gabriel Sârbu.

Preţul gazelor din producţia internă va rămâne nemodificat în trimestrul al treilea al anului.

De asemenea, tarifele de distribuţie şi marjele de furnizare vor rămâne la valorile actuale.

 

Facturarea gazelor se face în MWh, de la 1 iulie.

Facturarea contravalorii gazelor naturale livrate şi a serviciilor prestate se va face, începând de la 1 iulie, în unităţi de energie, respectiv în MWh, ţinându-se cont de puterea calorifică, conform Metodologiei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicată în Monitorul Oficial.

 

Energia electrică se scumpeşte cu 4,4%.

Tariful la energie electrică se va majora de la 1 iulie în medie cu 5,3%, majorarea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4% faţă de preţul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Noile tarife la furnizarea de energie sunt determinate de creşterea costurilor cu combustibilii, precum şi de investiţiile pentru conformarea la standardele de mediu şi cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), care nu se încadrează în limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit autorităţii de reglementare, aceste tarife reflectă corect şi costurile de furnizare a energiei electrice în noile condiţii rezultate după separarea activităţilor de distribuţie de cele de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor europene.

Cea mai recentă majorare a preţului la electricitate, cu circa 4%, a avut loc la 1 aprilie 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scumpiri la gaze şi energie electrică de la 1 iulie.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scumpiri la gaze şi energie electrică de la 1 iulie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei