Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iun 2008 - Anul XIII, nr. 149 (3830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţurile alimentelor vor creşte, după majorarea tarifelor la energie şi gaze

Scumpirea gazelor şi a energiei electrice, la 1 iulie, va determina şi creşteri de preţuri la alimente, consideră producătorii din domeniu.

"Sigur că efecte (ale majorării preţului la utilităţi, n.r.) există, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor până la vânzarea în magazine. La consumator se adună impactul de pe tot lanţul", a declarat, ieri, preşedintele federaţiei patronale Romalimenta, Sorin Minea.

El a arătat că în general preţurile produselor nu cresc cu acelaşi procent cu care au crescut utilităţile, "ci undeva la jumătate", iar influenţa creşterii preţului la gaz şi electricitate este resimţită diferit de fiecare ramură a industriei alimentare.

Producătorii de zahăr susţin că cei mai afectaţi de scumpirea utilităţilor vor fi rafinatorii de zahăr brut sau cei care încep campania de procesare a zahărului după 1 iulie.

Reprezentantul Agrana România, Emilian Dobrescu, estimează o creştere a costului de producţie de 1-3%, care va duce implicit la o majorare a preţului produsului finit.

Dan Popovici, directorul de vânzări al altui producător de zahăr, Lemarco, apreciază că firmele care produc zahăr din sfeclă vor simţi efectele negative ale scumpirii utilităţilor abia de la 1 octombrie, odată cu noua recoltă.

Totodată, firmele din domeniul morărit-panificaţie nu vor avea motive să majoreze preţurile până în toamna acestui an, întrucât procesatorii vor începe să lucreze cu grâu din noua recoltă, care în mod normal va avea un preţ mai scăzut, a spus Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan.

"Până în toamnă, în morărit şi panificaţie n-ar trebui să avem scumpiri, pentru că intrăm cât de curând pe grâul din noua recoltă, care are în mod normal un preţ mai scăzut, având doar cheltuielile de cultură", a afirmat Popescu.

În ceea ce priveşte preţul grâului din noua recoltă, Aurel Popescu a arătat că acesta ar trebui să fie, în mod normal, cu 20-25% mai redus faţă de cel valabil în luna iunie.

Şi producătorii afirmă că eventualele scumpiri depind de evoluţia preţului la grâu.

"Având în vedere că în acest an noua recoltă se anunţă bună atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ, Pambac Bacău nu intenţionează să opereze scumpiri ale pâinii cel puţin pe termen scurt, în următoarele trei luni", a spus directorul general al Pambac Bacău, Alin Giurea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile alimentelor vor creşte, după majorarea tarifelor la energie şi gaze.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile alimentelor vor creşte, după majorarea tarifelor la energie şi gaze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei