Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2008 - Anul XIII, nr. 132 (3813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inflaţia din România a încetinit în mai, dar BNR va majora dobânda cheie

Inflaţia din România a încetinit în luna mai, potrivit estimărilor analiştilor, care anticipează însă că BNR va majora dobânda de politică monetară la un nivel de două cifre, în luna iunie, în urma datelor privind creşterea economică puternică din primul trimestru, transmite Reuters.

România a înregistrat în primele trei luni un avans economic de 8,2%, cu mult peste ritmul de 6,1% atins în intervalul similar din 2007 şi estimările de 6,4%.

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României au avertizat că este posibilă o supraîncălzire a economiei, în urma consumului ridicat şi a creşterii volumului creditelor, care alimentează deficitul de cont curent.

Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de circa 14% din PIB, provocând îngrijorare că o eventuală reducere a intrărilor de capital va duce la probleme de finanţare.

Potrivit unei medii a estimărilor făcute de 13 bănci intervievate de Reuters, inflaţia a atins în luna mai nivelul de 8,4%, comparativ cu 8,6% în aprilie.

Raportat la luna precedentă, inflaţia din mai este estimată la 0,5%, alimentată în special de preţurile alimentelor şi carburanţilor.

"În urma datelor privind evoluţia PIB în primul trimestru, probabilitatea ca BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară este mult mai mare", a declarat Ionuţ Dumitru, analist şef la Raiffeisen Bank.

El a spus că datele referitoare la PIB reprezintă o veste proastă pentru BNR, întrucât ritmul de creştere este cu mult peste potenţialul de dezvoltare a economiei şi contribuie la accentuarea presiunilor inflaţioniste.

Majoritatea analiştilor au revizuit în sens pozitiv previziunile privind creşterea economică din acest an, estimarea medie ajungând la 6,9%, comparativ cu 6,4% în sondajul precedent.

 

Politica BNR.

BNR va continua politica de scumpire a creditării, iar dobânda de politică monetară va ajunge la un nivel de două cifre, de la 9,75% în prezent, anticipează opt dintre cei 13 analişti intervievaţi.

Şase dintre analişti consideră că BNR va reduce dobânda cheie în octombrie, în condiţiile în care producţia agricolă bună va contribui la încetinirea semnificativă a inflaţiei în ultimul trimestru al anului.

"Încetinirea inflaţiei spre sfârşitul anului va face ca dobânda reală să fie prea restrictivă", a declarat Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro, care anticipează o reducere a ratei cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, în luna octombrie.

Analiştii au menţinut neschimbată ţinta de inflaţie pentru sfârşitul anului, la 6,1%, în conformitate cu estimarea BNR, dar cu mult peste obiectivul de 2,8-4,8% stabilit de bancă pentru 2008.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inflaţia din România a încetinit în mai, dar BNR va majora dobânda cheie.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inflaţia din România a încetinit în mai, dar BNR va majora dobânda cheie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei