Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 iun 2008 - Anul XIII, nr. 128 (3809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Agricultorii au pierdut 15% din subvenţiile la hectar pe 2007, din cauza întârzierii plăţilor

Agricultorii au pierdut circa 15% din valoarea plăţilor directe la hectar aferente anului trecut, din cauza deprecierii leului şi a costurilor cu creditele pe care au fost nevoiţi să le contracteze, ca urmare a întârzierii plăţilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), potrivit Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

"FNPAR atrage atenţia că, din cauza întârzierilor îndelungate la plata subvenţiilor aferente anului 2007, agricultorii au pierdut circa 15% din sumele ce le reveneau, drept plăţi directe la hectar. Agricultorii au depus cererile pentru plăţile la hectar încă din luna mai a anului 2007, cu promisiunea din partea Ministerului Agriculturii că îşi vor primi banii până la sfârşitul lunii ianuarie 2008", se arată într-un comunicat al Federaţiei.

 

Plăţile s-ar putea încheia peste 2 săptămâni.

APIA a început să plătească subvenţiile la hectar în luna aprilie, iar cea mai recentă estimare arată că acestea ar putea fi încheiate până la jumătatea lui iunie.

Întârzierile la plată au determinat agricultorii să contracteze credite, iar diferenţa de curs dintre momentul calculului subvenţiilor şi efectuarea plăţilor a avut de asemenea un impact negativ, susţin fermierii.

"Banii au fost pierduţi ca urmare a deprecierii leului faţă de moneda europeană, de la 3,34 lei (momentul calculului) la 3,69 lei (prezent), plăţile efectuându-se, astăzi, la valoarea de 3,34 lei/euro, totodată cursul de schimb fiind de 3,69 euro. (...) De asemenea, agricultorii şi-au făcut calcule pentru achiziţia de îngrăşăminte, pesticide, motorină etc. în baza unui curs de 3,34 leu/euro, dar preţurile acestor produse au crescut odată cu deprecierea leului faţă de moneda unică europeană, ministerul fiind în imposibilitatea de a majora subvenţiile", se arată în comunicat.

 

Nemulţumiri.

Subvenţia este calculată la cursul Băncii Centrale Europene din ultima săptămână a lunii octombrie, potrivit directorului executiv al FNPAR, Daniel Botănoiu.

"Aşa este regulamentul şi nu ne deranjează acest regulament, cât faptul că întârzierea la plată este mare şi fermierul pierde din cauza deprecierii leului", a spus Botănoiu.

Federaţia mai arată că, în cazul achiziţiilor de inputuri cu plata pe loc, preţurile produselor sunt mai reduse, în medie, cu 10%.

FNPAR solicită Ministerului Agriculturii grăbirea realizării plăţilor, debirocratizarea şi eficientizarea mecanismului de plăţi şi găsirea unor soluţii pentru compensarea costurilor cu împrumuturile. bancare.

Pentru continuarea activităţilor, agricultorii au fost obligaţi să se împrumute de la bănci, plătind către acestea speze de circa 18% pe an, se mai spune în comunicat.

"Ar trebui ca măcar jumătate din plăţi să fie realizate în perioada decembrie-februarie, ca să avem cu ce începe campania de primăvară. Dacă nu au capacitate, atunci să dea plăţile eşalonat, ca să nu mai fie nevoiţi fermierii să ia credite pentru înfiinţarea culturilor", a afirmat directorul executiv al FNPAR.

Fermierii primesc pentru 2007 o subvenţie pe suprafaţă din fonduri UE de 50,5 euro pe hectar (valoarea totală alocate de UE fiind de 440 de milioane euro), la care se adaugă plăţi complementare de la bugetul de stat.

 

Probleme la plăţi.

Până la data de 30 mai, APIA a plătit 288,8 milioane de euro, reprezentând acest tip de subvenţii.

Întrucât plăţile aferente anului 2007 au început târziu, agenţia a lansat în luna martie, în colaborare cu unele bănci, un program prin care fermierii pot obţine un avans de până la 75% din valoarea subvenţiei, prin credite în condiţii avantajoase.

Deficienţele APIA, care au determinat întârzieri în începerea plăţilor, au făcut şi obiectul unei avertizări din partea Comisiei Europene, care a arătat că dacă problemele nu sunt rezolvate va aplica clauza de salvgardare. CE a decis însă în luna decembrie să nu aplice sancţiunea, după ce autorităţile din România au îndeplinit anumite cerinţe în termenul stabilit.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii au pierdut 15% din subvenţiile la hectar pe 2007, din cauza întârzierii plăţilor.
 Vizualizări articol: 393 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii au pierdut 15% din subvenţiile la hectar pe 2007, din cauza întârzierii plăţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei