Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 feb 2008 - Anul XIII, nr. 44 (3725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Subvenţii din fonduri UE

Noua campanie agricolă de cereri începe la 3 martie

Agricultorii pot depune, în perioada 3 martie-15 mai, cereri pentru subvenţia pe hectar din fonduri UE aferentă anului 2008, deşi nici un fermier nu a primit deocamdată vreun ban pentru anul 2007, începerea plăţilor fiind estimată pentru luna martie.

Din 3 martie începe noua campanie de cereri pentru plăţile la hectar din fonduri UE. Intervalul de depunere a cererilor va coincide cu perioada în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) gestionează procesul de acordare a plăţilor pentru anul 2007, astfel că angajaţii vor fi foarte ocupaţi.

"Avem deficit de personal, dar ne bazăm pe faptul că deja există experienţă, ceea ce va uşura treaba. Nu putem angaja în mod temporar pentru că nu avem baza legală", a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.

Perioada în care se depun cererile în fiecare an este 1 martie-15 mai (în acest an campania începe la 3 martie pentru că 1 şi 2 sunt zile nelucrătoare - n.r.). Fermierii pot continua să depună cereri şi în perioada 16 mai-9 iunie, dar cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie cererile nu mai sunt acceptate.

Ca şi anul trecut, fermierii vor primi şi în acest an o invitaţie în care va fi specificată ziua şi ora la care trebuie să vină la sediul local al APIA pentru a completa cererile pentru plăţile pe suprafaţă.

În 2007 perioada de depunere a cererilor a fost prelungită cu două săptămâni, prin derogare a Comisiei Europene, până la sfârşitul lunii mai. Anul trecut au fost depuse în total 1,24 milioane de cereri, dintre care 11.500 au făcut obiectul unor penalizări, pentru că au fost depuse cu întârziere (în intervalul 1-25 iunie).

Fermierii care au depus şi în 2007 cereri de sprijin vor primi un formular cu datele pretipărite, dar cu căsuţe libere, pentru fiecare rubrică, pentru a înscrie eventualele modificări.

 

Hărţi digitale, pe internet.

De asemenea, fermierii vor avea acces în acest an la o bază de date pe internet, care cuprinde hărţile pe care îşi identifică parcelele. Procesul de identificare a parcelelor este o etapă necesară pentru primirea plăţilor.

"Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a pus la dispoziţia fermierilor un program de prezentare a hărţilor digitale, accesibil prin internet începând cu data de 21 februarie 2008. Această bază de date conţine imagini aeriene ale întregii suprafeţe agricole a ţării, limitele administrative şi limitele suprafeţelor de teren (blocuri fizice) necesare fermierilor pentru identificarea parcelelor agricole pe care le utilizează şi pentru care pot depune cerere de sprijin financiar de la Uniunea Europeană şi de la bugetul naţional", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Instrumentul este util fermierilor care au acces la internet, cât şi autorităţilor locale şi specialiştilor APIA, Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA), Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), agenţilor agricoli de pe lângă primăriile comunelor. Aceştia vor asista fermierii la identificarea corectă a parcelelor agricole.

"Programul poate fi accesat pe baza unei parole care va fi furnizată fermierilor şi instituţiilor implicate în campania de depunere a cererilor de sprijin financiar 2008 de către centrele judeţene/locale APIA", se mai spune în comunicat.

 

Plăţile pentru 2007, tot în martie.

Pe lângă plata unică pe suprafaţă din fonduri UE agricultorii mai primesc şi plăţi complementare de la bugetul de stat. Unele dintre acestea depind de nivelul producţiei, cum ar fi în cazul inului, cânepei şi "culturilor energetice", unde valoare subvenţiei depinde de cantitatea livrată de fermier spre procesare.

În plus, din acest an au fost introduse şi plăţi pentru fermierii care livrează tomate spre procesare.

Plăţile aferente anului 2007 ar putea începe cel mai devreme la începutul lunii martie şi se ridică, în total, la 440 de milioane euro. Pentru 2008 suma este de circa 533 de milioane euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua campanie agricolă de cereri începe la 3 martie .
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noua campanie agricolă de cereri începe la 3 martie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe de somon cu tarhon 400g somon 4 linguri vin alb sec400g cartofi fierţi30g unt1 leg. mare de tarhon verde1 leg. cozi de ceapă verde1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie1 ou200ml ulei2 linguri fãină± sare, piper Puneţi feliile de... Citeşte