Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2008 - Anul XIII, nr. 39 (3720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majorarea accizei ar creşte preţul ţigărilor cu 35-40%

Propunerea de majorarea a accizei la ţigări, pentru a compensa reducerea la 5% a TVA-ului la alimentele de bază, contravine calendarului privind taxarea ţigărilor, va duce la creşterea preţurilor la ţigări cu 35-40% şi va încuraja contrabanda, consideră producătorii.

Potrivit actualului Cod Fiscal, acciza la mia de ţigarete va creşte la 1 iulie de la nivelul actual de 43 de euro la 50 de euro.

Majorarea va fi însă mai mare, la 65 de euro pe mia de ţigarete, dacă va fi aprobată o măsură compensatorie la proiectul de modificare a legii Codului Fiscal prin reducerea TVA la alimentele de bază la 5%.

Proiectul de modificare a fost adoptat de Senat pe 6 februarie şi urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care reprezintă forul decizional. Guvernul a avizat negativ proiectul, iar Ministerul Finanţelor a anunţat că pregăteşte măsuri de corecţie în cazul în care legea va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor.

"Această iniţiativă legislativă contravine calendarului agreat cu UE de creştere graduală a accizelor pentru produsele din tutun. Am avut parte de o deviere majoră de la calendar în 2006, când a fost introdusa taxa pe viciu, ulterior inclusă în acciză, iar efectele au fost dramatice", a declarat, vineri, directorul general al producătorului de ţigări Japan Tobacco International (JTI) România, Martina Southgate, într-un comunicat comun al producătorilor British American Tobacco (BAT) şi JTI.

Potrivit lui Southgate, modificarea Codului Fiscal va avea efecte negative asupra mediului de afaceri şi ar putea duce la comentarii negative din partea Comisiei Europene pentru "inconsecvenţă în domeniul fiscal".

La rândul său, directorul general BAT Romania, Bart Maas, consideră că măsura propusă va avea drept urmări creşterea preţurilor la ţigări cu 35-40%, iar contrabanda ar putea ajunge la 30% din totalul pieţei de profil.

"Impactul economic este imens şi nu afectează doar industria tutunului, ci şi partenerii tradiţionali ai acesteia, comercianţii, care vor înregistra pierderi. Nu în ultimul rând, cei afectaţi vor fi consumatorii, care vor plăti mai mult", a adăugat Maas.

Actualul calendar prevăzut în Codul Fiscal prevede o taxă de 50 de euro la mia de ţigarete de la 1 iulie 2008, urmând să ajungă la nivelul de 74 de euro în 2010, iar proiectul de modificare a codului propune ce nivelul accizei să ajungă la 85 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea accizei ar creşte preţul ţigărilor cu 35-40%.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majorarea accizei ar creşte preţul ţigărilor cu 35-40%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi... Citeşte