Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2008 - Anul XIII, nr. 36 (3717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Miniştrii de Finanţe din UE critică România pentru deficitul bugetar ridicat

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au criticat, ieri, România pentru că a permis amplificarea deficitului bugetar, în pofida ritmului ridicat de creştere economică, susţinând astfel îngrijorarea Comisiei Europene (CE), exprimată la sfârşitul lunii ianuarie, transmite Reuters.

"România nu va reuşi, cel mai probabil, să îşi îndeplinească obiectivul de a echilibra bugetul până în 2011", au mai spus miniştrii, cu ocazia reuniunii Ecofin.

Ei au cerut autorităţilor române măsuri mai ferme pentru reducerea deficitului.

Oficialii europeni au susţinut astfel punctul de vedere al CE, care a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că este improbabil ca România să reuşească să echilibreze bugetul până în 2011.

Comisarul pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat, la sfârşitul lunii trecute, că este îngrijorat de creşterea deficitului bugetar al României, după aderarea ţării la Uniune la 1 ianuarie 2007, cu toate că avansul economic a fost de peste 6%.

Autorităţile de la Bucureşti au prognozat în programul de convergenţă un deficit anual pe bugetul general consolidat de 2,9% din PIB pentru perioada 2007-2009, calculat pe metodologia europeană. Nivelul se plasează foarte aproape de limita de 3% stabilită de normele UE.

România a avut anul trecut un deficit de 2,4% din PIB potrivit metodologiei româneşti, sau de 2,7% raportat la metodologia europeană.

Comisia Europeană anticipează că deficitul bugetar al României va urca în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009.

În cazul materializării riscurilor legate de amplificarea deficitului, UE ar putea lansa o procedură oficială împotriva României, pentru a o obliga să-l aducă sub nivelul de 3%.

Statele din zona euro pot fi amendate cu sume considerabile în cazul în care nu respectă obligativitatea menţinerii deficitului bugetar sub nivelul prevăzut. Statele din afara zonei euro nu pot fi amendate, dar pot fi penalizate prin limitarea accesului la fonduri europene.

Analiştii sunt îngrijoraţi că economia României s-ar putea supraîncălzi, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru, în eventualitatea în care nu vor fi luate măsuri pentru controlarea inflaţiei şi menţinerea sub control a deficitului de cont curent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miniştrii de Finanţe din UE critică România pentru deficitul bugetar ridicat.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miniştrii de Finanţe din UE critică România pentru deficitul bugetar ridicat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găină în sos de ceapă 6 porţii 120 minute 1 găină 1kg ceapă2 ardei graşi100g ulei1 căpăţână de usturoi± sare, piper Curăţaţi găina de tuleie, pârliţi-o la flacără, spălaţi-o şi scurgeţi-o de apă. Tăiaţi-o în bucăţele,... Citeşte