Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2008 - Anul XIII, nr. 25 (3706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ajustare de preţ

Gazele se scumpesc cu 8,5% la 1 februarie

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte la 1 februarie cu 8,5%, din cauza majorării preţului gazelor importate şi a ajustării tarifelor de distribuţie, iar preţul gazelor din producţia internă va urca cu 5%, la 495 lei/1.000 metri cubi, a anunţat, ieri, ANRE.

Preţurile la gazele naturale sunt diferite pentru clienţii celor doi mari distribuitori şi furnizori, respectiv Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România.

În urma ajustării realizate de ANRE, clienţii Distrigaz Sud vor plăti, pentru un consum anual de 2.400 metri cubi, suma de 989,55 lei/1.000 metri cubi, în timp ce E.ON Gaz România va percepe clienţilor săi din aceeaşi categorie de consum 983,1 lei/1.000 metri cubi, a anunţat, ieri, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-un comunicat.

De asemenea, ANRE recomandă un avans cu 5% pentru preţul gazelor din producţia internă, de la 470 lei/1.000 metri cubi la 495 lei/1.000 metri cubi.

"Preţul producţiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat următoare, este de 495 lei/1.000 metri cubi, faţă de 470 lei/1.000 metri cubi în trimestrul al patrulea din 2007, ceea ce reprezintă o ajustare de 5%, în consens cu procesul de liberalizare a pieţei interne a gazelor naturale", se arată în comunicatul ANRE.

 

Explicaţii.

Reprezentanţii E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud au afirmat în repetate rânduri că preţul gazelor ar trebui să crească la începutul anului cu 10%, ca urmare a majorării tarifelor gazelor din import şi a angajamentelor României de a se alinia la preţurile gazelor din import. Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a anunţat însă în urmă cu o săptămână că România nu are un astfel de angajament faţă de Uniunea Europeană (UE).

"În privinţa preţului gazelor naturale din producţia internă, în tratatul de aderare a României la UE nu este inclus nici un angajament pentru alinierea acestuia la preţul gazelor din import", se arată într-un comunicat MEF.

Potrivit unor surse apropiate ANRE, cea mai mare influenţă asupra preţului final la populaţie, respectiv 5% din creşterea de 8,5%, o are majorarea tarifului de distribuţie pentru E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud, în timp 1,5% reprezintă creşterea preţului gazelor din producţia internă asigurate de Petrom şi Romgaz. Restul de 2% este aportul creşterii preţurilor la gazele importate.

Totodată, sumele suplimentare care vor fi obţinute de producătorii de gaze în urma majorării, vor fi direcţionate către un fond social de gaze, decizie luată de ANRE în urma discuţiilor cu Premierul Călin Popescu Tăriceanu. Înfiinţarea unui astfel de fond este un subiect discutat de autorităţi cu reprezentanţii companiilor din sectorul de gaze de peste un an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gazele se scumpesc cu 8,5% la 1 februarie.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gazele se scumpesc cu 8,5% la 1 februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce Primarul ION LUNGU Subventioneaza trimis de
(31 ian 2008, 11:58:47
De ce primarul a prins la punctul 13, la Proiectul de buget pe 2008, subventionarea E.ON. GAZ; pe cind lor li se da din nou o crestere de 5% din cei 8,5% pentru distributie, Subventionatii caci ei duc toate profiturile in GERMANIA la firma mama sub forma de , IAR PROSTII LE PLATESC EXECUTIA DE RETELE CA EI SA VINDA GAZ. D-LE PRIMAR CITITI LEGEA 351/2004, ART. 65 si HG 1043/2004-Regulamentul art.4 si 5, Veti fi tras la raspundere de complicitate pentru subventionarea E.ON. GAZ, care sunt dedesupturile, cunoastem.. , legatura cu MATEI SI MIRZA-PSD, caruia MATEI i-a facut instalatia de gaze la DE PE STR. oituz,.....O MINA SPALA PE ALTA SI PROSTII PLATESCCCCC...
2.   Ha ha ha trimis de
(31 ian 2008, 23:51:02
voi platiti taxe si noi facem legile...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă de legume cu pui 6 porţii - 70 minute 400g piept de pui 2 cepe 2 morcovi 1 ţelină mică 1 conopidă mică 1 ardei gras 1 rădăcină pătrunjel 100g unt 1 leg. pătrunjel •± sare, piper Curăţaţi legumele, spălaţi-le bine, tăiaţi-le în... Citeşte