Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fermierii acuză procesatorii şi comercianţii pentru preţul mare al laptelui

Preţul final al laptelui este unul ridicat întrucât este dictat de marii procesatori şi de comercianţi, situaţie care va duce la dispariţia de pe piaţă a micilor fermieri deoarece activitatea nu este profitabilă, potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară.

Fermierii care livrează laptele către procesatori vor fi nevoiţi să urce preţul, ca urmare a creşterii costurilor materiilor prime, consideră Secară, care a participat, luni, la o dezbatere pe tema viitorului producţiei de lapte din România.

Preşedintele patronatului crescătorilor de bovine consideră că această creştere nu ar trebui să se reflecte în preţul final al laptelui, având în vedere că "preţul la producător este foarte mic, iar preţul pe raft la retailer este nejustificat de mare".

Pentru ca micii producători de lapte să poată supravieţui, ei afirmă că ar trebui să primească de la procesator un preţ minim de 1,5 lei pentru litrul de lapte conform cu nomele UE şi un leu pentru cel neconform.

Preţul laptelui livrat de fermieri variază mult, fiind cazuri când unii procesatori cumpără cu 0,75 lei/litru, în timp ce alţii acceptă şi un preţ de 1,3 lei/litru. Comercianţii vând laptele la un preţ în jurul a patru lei pe litru.

Secară a mai adăugat că nu există transparenţă pe lanţul livrării laptelui de la producător la consumatorul final, iar procesatorii şi, în special, comercianţii au adaosuri foarte mari.

Reprezentantul fermierilor a mai precizat că marii procesatori şi comercianţii nu au fost prezenţi la dezbaterea organizată luni, deşi au fost invitaţi, pentru că nu doresc să colaboreze cu producătorii.

Totodată, reprezentanţii crescătorilor de bovine vor purta discuţii, marţi, cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, una dintre nemulţumirile acestora fiind că instituţia are restanţe la acordarea subvenţiilor pentru bovine aferente anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii acuză procesatorii şi comercianţii pentru preţul mare al laptelui.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii acuză procesatorii şi comercianţii pentru preţul mare al laptelui0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte