Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 ian 2008 - Anul XIII, nr. 9 (3690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţete înregistrate

Specialităţile tradiţionale, protejate în UE

Producătorii români vor putea obţine un nou tip de protecţie pentru alimentele tradiţionale, prin înregistrarea acestora ca specialităţi tradiţionale garantate în UE, ceea ce înseamnă că oricine va dori să producă specialitatea respectivă va trebui să respecte reţeta deja înregistrată.

"Legislaţia naţională este elaborată, proiectul de hotărâre de Guvern este în avizare la Departamentul pentru Afaceri Europene, structură din aparatul de lucru al Guvernului, urmând sa fie avizat de celelalte instituţii. După publicarea în Monitorul Oficial, producătorii vor putea solicita protecţia unei specialităţi tradiţionale, adică în prima parte a acestui an", a declarat Tudorel Baltă, director în Ministerul Agriculturii.

 

Procedură de înregistrare.

Pentru înregistrarea unui produs alimentar sau agricol ca specialitate tradiţională garantată (STG) un grup de producători (orice organizaţie, indiferent de forma juridică sau de compoziţie - n.r.) trebuie să demonstreze că respectivul aliment are calităţi specifice, care îl deosebesc în mod clar de celelalte produse din aceeaşi categorie.

Totodată, grupul trebuie să arate că produsul este obţinut printr-un mod tradiţional de producţie sau din materii prime tradiţionale, transmise între generaţii.

"Elementele esenţiale care dovedesc caracterul tradiţional al produsului includ elementele principale care au rămas neschimbate, atestate de referinţe precise şi bine stabilite", se arată în regulamentul din domeniu al Comisiei Europene.

Cererea de înregistrare mai trebuie să cuprindă un caiet de sarcini care detaliază modul de obţinere sau, după caz, şi a materiilor prime folosite.

"Dacă un grup de producători a obţinut protecţia unei specialităţi tradiţionale garantate, un alt producător care doreşte sa producă pentru prima dată acea specialitate trebuie să obţină acceptul grupului şi să fie avizat de Ministerul Agriculturii şi organismele de inspecţie şi certificare", a spus Baltă.

Cererile de înregistrare sunt de două feluri, cu rezervarea denumirii şi fără rezervarea denumirii.

Pentru primul tip de cerere, producătorii trebuie să arate că numele produsului nu este utilizat "în mod legal, notoriu şi semnificativ din punct de vedere economic pentru produse agricole sau alimentare similare".

Specialităţile cu denumire rezervată nu pot fi produse decât cu respectarea caietului de sarcini stabilit de producătorii care au înregistrat numele. Dacă în cererea de înregistrare se menţionează că denumirea nu este rezervată, aceasta poate fi folosită chiar dacă produsul nu este conform cu reţeta omologată, dar fără menţiunea "specialitate tradiţională garantată".

 

Aprobare.

Cererile sunt transmise Ministerului Agriculturii, postate pe pagina de internet a instituţiei şi, după o perioadă de opoziţie (în care alţi producători pot contesta legitimitatea cererii) este transmisă Comisiei Europene, spre aprobare.

Mai multe grupuri originare din diferite state membre UE sau ţări terţe pot prezenta o cerere comună, transmisă statului membru.

Numai producătorii care respectă caietul de sarcini pot face trimitere la o specialitate tradiţională garantată pe etichete, în publicitate sau alte documente aferente unui produs agricol sau alimentar.

 

Exemple.

Câteva exemple de specialităţi tradiţionale garantate sunt brânza italiană Mozzarella, biscuiţii spanioli Panellets şi berea belgiană Lambic.

În luna noiembrie a anului trecut a intrat în vigoare în România sistemul de protecţie a denumirilor şi indicaţiilor geografice de origine ale produselor alimentare şi agricole. Acest tip de protecţie este aplicat alimentelor care au anumite calităţi datorate arealului geografic în care sunt produse.

Spre deosebire, specialităţile tradiţionale garantate au calităţi specifice date de reţeta sau de materiile prime tradiţionale.

Comisia Europeană a modificat legislaţia în domeniul specialităţilor tradiţionale în 2006, iar normele de aplicare ale noul regulament au fost adoptate în luna octombrie a anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Specialităţile tradiţionale, protejate în UE.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Specialităţile tradiţionale, protejate în UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ficăţei de pui cu mere 4 porţii - 40 minute 600g ficăţei de pui500g mere150g slănină afumată1 ceapă mare150ml vin alb sec1 lingură făinăun vârf de cuţit maghiran uscat± sare, piper Curăţaţi şi spălaţi ficăţeii, daţi-i prin făină, apoi... Citeşte