Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 ian 2008 - Anul XIII, nr. 9 (3690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Info economic

Dolarul se depreciază

Dolarul s-a menţinut ieri aproape de cel mai scăzut nivel faţă de euro din ultimele cinci săptămâni, după ce a scăzut puternic în şedinţa de tranzacţionare precedentă, când preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a semnalat o posibilă reducere a ratei dobânzii cu 0,5% luna aceasta.

Astfel, Bernanke a arătat că Fed este pregătită să ia măsuri suplimentare consistente pentru stimularea creşterii economice, deşi banca centrală americană nu prognozează intrarea economiei în recesiune, transmite Reuters.

Unii analişti sunt de părere că aprecierea euro va fi limitată, anticipând că BCE va menţine dobânda de politică monetară timp de mai multe luni, întrucât există semnale ale încetinirii avansului economic în zona euro şi alte bănci centrale intervin în sensul reducerii relaxării politicilor monetare.

 

Rafo ia pauză pentru modernizare

Activitatea Rafo Oneşti va fi sistată începând cu data de 15 ianuarie, pentru efectuarea unor lucrări de modernizare, astfel încât rafinăria să poată prelucra materii prime cu o calitate mai ridicată.

"Oprirea rafinăriei nu este nici accidentală, nici pentru revizie, dar nici nu a fost programată, ci este doar necesară pentru a se trece la folosirea unei materii prime superioare calitativ. Desigur, vor fi şi nişte cheltuieli de făcut, pentru că se vor face şi modernizări, necesare adaptării instalaţiilor. Rafinăria a trecut la motorinele Euro 5 cu mult înainte de termenul obligatoriu de introducere pe piaţă stabilit prin normele europene, dar şi benzinele Euro 5 puteau fi produse la Rafo, încă de anul trecut, fiind însă necesare două condiţii: să existe cerere pentru astfel de produse şi să fie folosită materie primă superioară calitativ. Tehnic, noi putem produce oricând benzine Euro 5, însă este nevoie şi de un ţiţei mai bun", a declarat George Plăiaşu, unul dintre liderii sindicatului Rafinorul.

 

Creşterea preţurilor de consum va continua

Creşterea medie a preţurilor de consum din România se va accelera la 5,7% în acest an, faţă de 4,8% în 2007, dar inflaţia va reveni, în anul următor, la un ritm mai lent, potrivit estimărilor instituţiei austriece de credit Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

Pentru anul 2009, specialiştii BA-CA anticipează că avansul mediu al preţurilor de consum se va plasa la 4,4%, se arată într-un raport semestrial al băncii austriece, denumit "Key Economic Indicators".

 

BNR a majorat dobânzile pentru rezervele minime obligatorii

Banca Naţională a României a majorat dobânzile bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite în lei şi euro şi le-a menţinut neschimbate pe cele la dolari, potrivit unui anunţ postat ieri pe pagina de internet a băncii centrale.

Dobânzile pentru rezervele în lei au urcat de la 2,35% la 2,5% pe an, iar cele pentru euro de la 1,1% la 1,35%.

Pentru rezervele minime obligatorii în dolari, banca centrală a menţinut nivelul de 1,2%.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a atins, joi, maximul ultimilor doi ani, urcând la 3,6822 lei/euro.

În şedinţa de ieri, moneda naţională s-a apreciat uşor, astfel încât rata de referinţă a coborât la 3,6621 lei/euro.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Info economic.
 Vizualizări articol: 893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Info economic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ficăţei de pui cu mere 4 porţii - 40 minute 600g ficăţei de pui500g mere150g slănină afumată1 ceapă mare150ml vin alb sec1 lingură făinăun vârf de cuţit maghiran uscat± sare, piper Curăţaţi şi spălaţi ficăţeii, daţi-i prin făină, apoi... Citeşte