Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2008 - Anul XIII, nr. 7 (3688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Taxa auto se triplează la maşinile noi, dar scade sensibil la cele vechi

Valoarea taxei de primă înmatriculare va creşte chiar şi de aproape trei ori în cazul maşinilor noi, urmând să scadă proporţional cu vechimea, în cazul autovehiculelor cu aceeaşi cilindree şi încadrate în aceeaşi normă de poluare Euro, au declarat surse guvernamentale.

Executivul urma să remită, aseară, Comisiei Europene o scrisoare conţinând modificările pe care le propune în legătură cu modul de calcul al taxei de primă înmatriculare. Modul în care aceasta a fost aplicată anterior a nemulţumit Comisia, care a apreciat că taxa este discriminatorie în ceea ce priveşte maşinile mai vechi.

"Noul principiu pe care-l introducem în modul de calcul al taxei este acela că vechimea converge cu deprecierea în cazul maşinilor din aceeaşi clasă Euro şi cu cilindree similară", au declarat sursele citate.

Principiu nou.

Potrivit acestora, dacă taxa actuală pentru o maşină nouă cu norma de poluare Euro 4 şi cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi este de puţin peste o sută de euro, în noua formulă pe care Executivul o propune Comisiei aceasta creşte până la mai mult de 400 de euro. În acelaşi timp, ea scade o dată cu vechimea maşinii, ajungând ca acelaşi automobil, dar vechi de doi ani, să fie taxat cu o sumă mai mică cu 15%.

În cazul unei maşini noi Euro 4 cu motor de 1.600 de centimetri cubi, taxa de primă înmatriculare va fi de circa 460 de euro, urmând să scadă progresiv în funcţie de vechimea maşinii.

O maşină de acelaşi tip şi cu motorizare de peste 1.900 de centimetri cubi va fi înmatriculată pentru o sumă ce se apropie de o mie de euro, au mai declarat sursele citate.

Cele mai noi maşini de tip Euro 3 cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi vor fi înmatriculate contra unei sume de aproape o mie de euro. Cuantumul scade şi în acest caz în funcţie de vechimea maşinii. Valoarea de aproximativ o mie de euro creşte în cazul maşinilor Euro 3 în funcţie de cilindreea motoarelor şi scade apoi în cadrul fiecărei clase de motorizare în funcţie de vechime.

Acelaşi mod de calcul este aplicat şi în cazul celorlalte norme de poluare Euro, dar şi în cazul maşinilor non-Euro.

Cea mai mare taxă.

Pe noul sistem de calcul al taxei, cea mai mare valoare a acesteia este de circa 5.500 de euro, fiind valabilă în cazul unei maşini non-Euro cu cilindreea de peste 3.000 de centimetri cubi veche de circa zece ani.

Sursele guvernamentale citate au ţinut să precizeze că datele prezentate nu sunt valori definitive, ele urmând a fi modificate uşor.

"Se lucrează încă la mici modificări, chestii de nuanţă, în special la modul în care deprecierea valorii taxei să crească mai mult în funcţie de vechimea maşinii. La noi deprecierea este de circa 15 la sută în doi ani, iar Grecia a fost criticată de CE pentru o depreciere de 14 la sută. Aici mai avem puţin de lucrat, dar valorile nu vor diferi substanţial", au mai declarat sursele citate.

Taxele actuale.

În cazul maşinilor cu motor Euro 4 cu o capacitate cilindrică de 1.400 centimetri cubi şi vechime mai mică sau egală cu o lună, valoarea taxei este în prezent de 161 euro. Pentru maşinile vechi de 1-2 ani, proprietarii plătesc 284 de euro, iar pentru cele de 4-5 ani echivalentul în lei a 299 de euro.

Taxa este mult mai mare în cazul autovehiculelor echipate cu motoare de capacitate cilindrică mare, ajungând, de exemplu, la aproape 4.300 de euro pentru maşinile cu propulsoare de trei litri.

Pe segmentul Euro 3, înmatricularea presupune plata a 536 de euro dacă maşina are o vechime de până la un an şi este echipată cu motor de 1.400 centimetri cubi. Pentru aceeaşi cilindree, taxa urca la 945 euro şi 1.095 euro pentru maşinile de 1-2 ani, respectiv 3-4 ani.

Pentru o maşină de 11-12 ani cu motor Euro 2 de 1.400 cmc, taxa este 2.604 euro, iar pentru una veche de 7-8 ani proprietarul plăteşte aproximativ 2.500 de euro.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxa auto se triplează la maşinile noi, dar scade sensibil la cele vechi.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taxa auto se triplează la maşinile noi, dar scade sensibil la cele vechi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortino 6 porţii - 60 minute 175g ciocolată amară150g unt75g zahăr6 gălbenuşuri3 albuşuri75g făină Topiţi ciocolata şi untul la foc mic. Bateţi gălbenuşurile cu zahărul, până când obţineţi o compoziţie cremoasă. Adăugaţi... Citeşte