Maxime istorice la preţul petrolului
Preţul petrolului a crescut de la începutul anului cu aproximativ 60%, ca urmare a amplificării tensiunilor geopolitice şi a scăderii rezervelor de ţiţei ale SUA, principala forţă care a temperat avansul cotaţiei fiind reprezentată de perspectivele de încetinire a creşterii economiei mondiale.
În prima parte a lunii februarie, preţul petrolului a depăşit pragul de 60 de dolari pe baril, iar, trei luni mai tarziu, pe cel de 70 de dolari pe baril.
Petrolul a depăşit pragul de 80 dolari pe baril şi a atins următorul record istoric, de 80,2 dolari pe baril, pe 13 septembrie.
Petrolul şi-a continuat ascensiunea şi în luna octombrie, ca urmare a deprecierii dolarului în raport cu principalele valute internaţionale, şi a depăşit 90 dolari pe baril pe 19 octombrie, pentru a urca, la 1 noiembrie, la 96 dolari pe baril, pe fondul reducerii masive a stocurilor din SUA în apropierea sezonului rece.
Pe 21 noiemebrie, preţul petrolului a atins nivelul maxim istoric de 99,29 dolari pe baril, apropiindu-se de pragul de 100 dolari pe baril.
"Mersul Trenurilor", atacat de un hacker
Pagina de Internet a CFR Călători, care găzduieşte serviciul "Mersul trenurilor" (www.mersultrenurilorcfr.ro), nu mai putea fi deschisă ieri, în jurul orei 12, fiind atacată de un hacker, vorbitor de limba portugheză, care a introdus, printre altele, şi un citat atribuit lui Albert Einstein
"Nu ştiu cu ce se va lupta în cel de-al treilea război mondial, însă ştiu cum va fi al patrulea: cu pietre şi bâte", a spus Einstein.
Pe lângă citat, hackerul, care şi-a atribuit numele W4n73d H4ck3r (wanted hacker - n.r.), a postat pe mersutrenurilor.ro şi versuri, cel mai probabil aparţinând artistului brazilian Biquini Cavadão, precum şi o fotografie, găzduită de un server american, imageshack.us.
Bariere netarifare pentru produse contrafăcute
Europarlamentarul Iuliu Winkler, membru al comisiei pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European, a declarat, ieri că se impun bariere netarifare, de standarde de calitate, pentru combaterea importurilor de produse contrafăcute, mai ales din China.
Iuliu Winkler afirmă că se vor lua decizii importante în 2008 legate de interesele economice ale României.
Winkler a mai declarat că respectarea drepturilor de autor este o problemă globală la fel ca şi a celor de proprietate intelectuală şi a originii produselor şi sunt diferte documente şi metode de luptă împotriva contrafacerilor.
Leul s-a depreciat ieri
Moneda naţională a încheiat şedinţa interbancară de ieri în scădere comparativ cu cea europeană, până la un maxim de 3,55 lei/euro, într-o piaţă cu transferuri reduse.
Ultimele tranzacţii s-au realizat la un curs de schimb de 3,55 lei/euro, maximul zilei, după ce în deschidere băncile cotau euro la un minim de 3,4910-3,4925 lei.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 3,5282 lei/euro, cu 6,09 bani peste nivelul publicat în şedinţa precedentă.